افزایش اندازه متن اندازه پیش فرض کاهش اندازه متن
چاپ صفحه

گالری

 

آب مروارید (کاتاراکت)

کاتاراکت به تار شدن عدسی طبیعی چشم گفته می شود که پشت عنبیه و مردمک قرار دارد. آب مروارید شایع ترین علت کاهش قدرت بینایی در افراد بالای 40 سال و علت اصلی نابینایی در جهان به شمار می رود. در واقع مجموع موارد ابتلا به آب سیاه، تخریب لکه زرد (دژنراسیون ماکولا) و رتینوپاتی دیابتی در سراسر جهان از تعداد موارد آب مروارید کمتر است. آب مروارید طی یک جراحی از کپسول عدسی چشم جدا می شود. عدسی چشم در اکثر موارد با یک پروتز لنز داخل چشمی (IOL) جایگزین می شود. اگر امکان استفاده از لنز داخل چشمی وجود نداشته باشد، بیمار برای جبران نداشتن عدسی چشم باید از لنز معمولی یا عینک استفاده کند.

 

تشخیص

متخصص، آب مروارید را پس از معاینه کامل چشم تشخیص می دهد که موارد زیر را در بر می‌گیرد:

1) تست تشخیص دید: قدرت بینایی بیمار در فواصل مختلف با استفاده از چارت مخصوص اندازه‌گیری می شود.

2) معاینه مردمک متسع (گشاد شده): برای اتساع یا باز کردن مردمک چشم در آن قطره ریخته می شود. چشم پزشک با ذره‌بین مخصوص شبکیه و عصب نوری را معاینه می کند تا نشانه های آسیب دیدن چشم یا وجود مشکلات دیگر را بررسی کند. دید نزدیک تا چند ساعت پس از معاینه تار خواهد بود.

3) تونومتری (اندازه‌گیری فشار داخل چشم): چشم پزشک فشار داخل چشم را با دستگاه مخصوصی اندازه‌گیری می کند. قطره بی‌حس کننده قبل از آزمایش داخل چشم ریخته می شود.

 

ممکن است چشم پزشک آزمایش های دیگری را برای بررسی ساختار و سلامت چشم انجام دهد.

 

چه زمانی عمل آب مروارید ضروری است؟

تمام کسانی که مبتلا به آب مروارید شده اند لزوما به جراحی آب مروارید نیاز ندارند. ممکن است آب مروارید در مراحل اولیه خود، فقط مشکلات جزئی مانند نزدیک بینی ایجاد کند. ممکن است پزشک بتواند این علائم را تنها با عینک برطرف کند. آب مروارید، به آهستگی تشکیل شده و به تدریج باعث ضعف بینایی می شود. انجام جراحی فقط در هنگامی ضرورت پیدا می کند که ضعف بینایی فرد باعث اختلال در فعالیت‌های روزمره، مانند مطالعه یا رانندگی شود. افراد مبتلا به آب مروارید باید با پزشک خود صحبت کنند تا بدانند که چه موقع ممکن است به عمل جراحی نیاز داشته باشند.

 

انواع جراحی آب مروارید

دو نوع جراحی آب مروارید وجود دارد: جراحی آب مروارید برش کوچک و عمل جراحی اکسترا کپسولار

 

1) جراحی آب مروارید برش کوچک

جراحی آب مروارید برش کوچک (SICS) رایج‌تر از دو عمل دیگر است. SICS شامل ایجاد یک برش ریز در داخل قرنیه است که خارجی‌ترین لایه چشم است. قرنیه، قسمت گنبدی شکل چشم است که در جلوی عدسی قرار دارد. سپس جراح، یک پروب را از طریق برش به داخل قرنیه وارد می‌کند. این کاوشگر یا پروب از امواج اولتراسوند برای شکستن عدسی استفاده می‌کند تا جراح بتواند آن را در قطعات کوچک، از چشم خارج کند. چشم پزشکان این فرآیند را روش جراحی فیکو می‌نامند.

جراح، کپسول عدسی که همان غشای خارجی نازکی است که عدسی را می‌پوشاند را در جای خود قرار می‌دهد و یک عدسی مصنوعی جدید را درون آن می‌گذارد. به طور معمول برش درون قرنیه، نیازی به بخیه ندارد. در برخی موارد ممکن است فرد به دلیل سایر مشکلات چشمی نتواند از عدسی مصنوعی استفاده کند. در برخی موارد گذاشتن لنزهای تماسی یا عینک می‌تواند مشکلات بینایی را اصلاح کند.

 

2) جراحی اکسترا کپسولار

جراحی اکسترا کپسولار شامل ایجاد یک برش بزرگ در داخل قرنیه می شود. این برش بزرگ، به جراح اجازه می دهد تا عدسی را به صورت یک تکه کامل خارج کند. در این روش نیز مانند عمل SICS ، جراحان کپسول لنز را برای پشتیبانی از عدسی مصنوعی جدید، در جای خود قرار می دهند. جراحان معمولا این نوع از جراحی را زمانی انجام می دهند که امواج اولتراسوند در عمل فیکو، قادر به شکستن نقاط غیر شفاف عدسی نباشد.

 

عوارض

چنانچه پس از جراحی آب مروارید با نشانه‌ها و علائم زیر مواجه شدید، به سرعت با پزشک تماس بگیرید:

کاهش دید

تشدید درد

افزایش قرمزی

ورم اطراف چشم

ترشحات چشم

دید مواج، اخگربینی یا تغییر در میدان دید

 

اقدامات قبل و بعد از عمل آب مروارید

 

روش های پیشگیری از ابتلا به آب مروارید

رژیم غذایی: چنانچه ویتامین E، کاروتنوئیدهای لوتئینی و زیگزانتین بیشتری از طریق رژیم غذایی و مکمل‌ها دریافت شود، احتمال بروز آب مروارید کاهش می‌یابد. تخم آفتابگردان، بادام و اسفناج منابع غنی ویتامین E محسوب می‌شود. همچنین اسفناج، کلم و دیگر سبزیجات با برگ سبز سرشار از لوتئین و زیزانتین هستند. نتایج دیگر پژوهش‌ها نیز حکایت از آن دارد که ویتامین‌های آنتی اکسیدان مانند ویتامین ث و مواد غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 خطر آب مروارید را کاهش می‌دهد.

 

عینک: اقدام موثر دیگری که به پیشگیری از آب مروارید کمک می‌کند، زدن عینک‌های محافظ است که اشعه ماورا بنفش خورشید را در محیط‌های باز دفع می‌کند.

مطالعه بیشتر
  • نشانه‌ها و علائم
  • علل آب مروارید
  • پیشگیری

آب مروارید در ابتدا کوچک است و تاثیر چندانی بر بینایی ندارد. بیمار متوجه می شود که دیدش اندکی تار شده و حالتی پیش آمده است که انگار از پشت یک عینک کدر به دنیا نگاه می کند یا انگار تمام دنیا به سبک امپرسیونیسم نقاشی شده است. آب مروارید نور خورشید یا لامپ را بسیار درخشان می کند. بیمار نورهای چراغ‌های ماشین‌های جلو را خیره کننده‌تر از پیش می یابد و این نورها چشم‌هایش را به شدت می زند.‌ از طرفی رنگ‌ها به درخشندگی قبل نیست. علائم بروز یافته تابعی از نوع آب مروارید و زمان بروز آن ها است. چنانچه ابتدا آب مروارید هسته‌ای بروز یابد، دید نزدیک موقتا بهتر می شود، از این حالت با اصطلاح “دید ثانویه” یاد می شود. متاسفانه بهبود بینایی موقتی است و با تشدید آب مروارید از بین می رود. از طرف دیگر آب مروارید زیرکپسولی تا زمان پیشرفت کامل با هیچ گونه علائمی همراه نیست.

هیچ کس از علت دقیق تغییر کردن عدسی در اثر بالا رفتن سن و بروز آب مروارید چشم اطلاعی ندارد. با این حال پژوهشگران در سراسر جهان عامل‌هایی را تعیین کرده اند که معتقدند در شکل‌گیری آب مروارید نقش دارد. عامل های خطر آب مروارید به جز بالا رفتن سن عبارت است از: اشعه ماورا بنفش خورشید و دیگر منابع نوری - دیابت - فشار خون - چاقی - استعمال دخانیات - مصرف طولانی مدت داروهای کورتیکواستروئیدی - مصرف استاتین برای کاهش کلسترول - سابقه التهاب یا آسیب دیدگی چشم - سابقه جراحی چشم - درمان جایگزینی هورمون - مصرف بیش از حد نوشیدنی‌های الکلی - نزدیک بینی شدید - سابقه خانوادگی ابتلا به آب مروارید

براساس نتایج چند پژوهش می‌توان احتمال بروز آب مروارید را با مصرف بعضی مکمل های تغذیه ای و مواد مغذی کاهش داد. چنانچه ویتامین E، کاروتنوئیدهای لوتئینی و زیگزانتین بیشتری از طریق رژیم غذایی و مکمل ها دریافت شود، احتمال بروز آب مروارید کاهش می‌یابد. تخم آفتابگردان، بادام و اسفناج منابع غنی ویتامین E محسوب می شود. همچنین اسفناج، کلم و دیگر سبزیجات با برگ سبز سرشار از لوتئین و زیزانتین هستند. نتایج دیگر پژوهش ها نیز حکایت از آن دارد که ویتامین های آنتی اکسیدان مانند ویتامین ث و مواد غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 خطر آب مروارید را کاهش می دهد. زدن عینک‌های محافظ که 100 % اشعه ماورا بنفش خورشید را در محیط های باز دفع می کند، اقدام موثر دیگریست که به پیشگیری از آب مروارید کمک می کند.

اطلاعات بروشور و سوالات متداول خدمت

جهت بزرگنمایی دو بار روی عکس کلیک نمایید

آیا بعد از جراحی، آب مروارید برگشت دارد؟

خیر. در این عمل عدسی طبیعی چشم خارج و با لنز مصنوعی جایگزین می شود و پروسه این بیماری به اتمام می رسد. اما گاهی جایگذاری لنز مصنوعی با مشکلاتی مواجه می شود و نیاز به جراحی مجدد برای اصلاح پوزیشن و در موارد کمی قدرت لنز جایگذاری شده وجود دارد.

ماندگاری لنزهای آب مروارید چقدر است؟

کیفیت این لنزها که توسط شرکت های مختلفی ارائه می شوند متفاوت است که این تفاوت ها عمدتا در متریال لنز و استعداد آن برای جرم گرفتن است. در حالت نرمال و ایده آل این لنزها به صورت مادام العمر هستند و تنها هر چند سال یکبار نیاز به پاکسازی جرم های تشکیل شده روی این لنزها با نور لیزر و به صورت سرپایی وجود دارد.

آیا با عینک می توان بینایی افراد مبتلا به آب مروارید را ارتقا بخشید؟

شرایط بینایی در بیماران مختلف متفاوت است. در برخی بیماران حتی ممکن است این اختلال تاثیر خاصی روی دید فرد نداشته باشد و یا حتی در موارد کمی باعث کمتر شدن شماره واقعی چشم بیمار شود اما این شرایط و دید این افراد پایدار نیست در نتیجه ممکن است در یک مقطع زمانی دید این بیمار با نمره ی خاصی بهبود نسبی پیدا کند اما هیچ تضمینی برای ثبات شرایط وجود ندارد و ممکن است این پیشرفت بینایی یک ماه بعد از آن دیده نشود. بنابراین حتی الامکان بهتر است نمره عینک در این بیماران در طول بیماری تغییر نکند مگر اینکه فردی با چندین معاینه مکرر ثبات نمره ایجادی را نشان دهد.

چگونه می توان از بدتر شدن آب مروارید جلوگیری کرد؟

واقعیت این است که پروسه طبیعی این بیماری معمولا به صورت خودکار طی می شود که در طول مدت این پروسه در بیماران مختلف، متفاوت است. در برخی به سرعت پیشرفت می کند و در برخی دیگر پیشرفت آهسته تری دارد و اقدام خاصی از سوی بیمار لازم نیست انجام شود و در واقع تاثیر گذار نیست. اما گفته شده که هرچه بیمار ساعات طولانی تری در معرض اشعه UV (ناشی از نور خورشید و یا صفحات کامپیوتری و ...) قرار بگیرد امکان ایجاد و پیشرفت بیماری بیشتر است.