افزایش اندازه متن اندازه پیش فرض کاهش اندازه متن
چاپ صفحه

گالری

 

قرنیه

قرنیه به لایه شفاف جلوی چشم گفته می شود که درست جلوی قسمت رنگی چشم (عنبیه) قرار دارد. در واقع رنگ چشم وابسته به عنبیه است که از فردی به فرد دیگر متفاوت می باشد و قرنیه کاملا شفاف است. قرنیه هم به نور اجازه ورود به چشم را می دهد و هم نور را طوری تغییر مسیر می دهد که تصاویر اشیا دور و نزدیک روی پرده شبکیه متمرکز شوند. پیوند قرنیه عملی است که طی آن قرنیه ای که دچار کدورت شده، با قرنیه شفاف تعویض می شود. این عمل کراتوپلاستی نیز نامیده می شود.

پیوند قرنیه یا در اصلاح پزشکی کراتوپلاستی یا یک عمل است که در آن قرنیه آسیب دیده بیمار با یک قرنیه اهدایی دیگر به جای یک بخش یا کل قرنیه جایگزین می شود. قرنیه پیوندی از یک فرد درگذشته برداشته می شود که هیچ گونه بیماری شناخته شده یا شاخص های دیگری که موجب پس زدن پیوند توسط فرد گیرنده و به خطر انداختن سلامتی وی می شود نداشته باشد. قرنیه بخش شفاف جلوی چشم است که اجازه ورود نور به داخل چشم را می دهد. این جراحی توسط چشم پزشک فوق تخصص پیوند قرنیه و تحت بی هوشی عمومی انجام می گیرد در موارد خاص بی هوشی به صورت موضعی به همراه تزریق آرام بخش و خواب آور نیز قابل انجام است. پیوند قرنیه، عمل جایگزین بافت قرنیه مریض یا زخم شده با بافت سالم از یك اهدا كننده عضو می باشد. 

 

روش های پیوند قرنیه چشم

دو نوع پیوند قرنیه وجود دارد: پیوند قرنیه سنتی با ضخامت کامل (همچنین به عنوان کراتوپلاستی یا PK شناخته می شود) و پیوند قرنیه لایه پشتی (همچنین به عنوان کراتوپلاستی اندوتلیال یا EK شناخته می‌شود).

 

کاندیدای مناسب برای عمل

پیوند قرنیه برای بهبود عملکرد قرنیه و بهبود بینایی انجام می شود. اگر درد ناشی از قرنیه بیمار یا آسیب دیده قابل توجه باشد، پیوند قرنیه ممکن است آن علائم را تسکین دهد. با توجه به این عوامل، شما همچنین باید چندین سوال مهم را قبل از تصمیم گیری در مورد پیوند قرنیه در نظر بگیرید:

• آیا ضعف دید شما مانع عملکرد شغلی شما یا توانایی شما در انجام فعالیت های روزانه می شود؟

• آیا با اقدامات خاص یا سایر اقدامات کمتر تهاجمی می توان ضعف دید شما را اصلاح کرد؟

• اگر همه موارد را قبل از غربالگری تا مشاوره بعد از عمل جبران نكنید، هزینه جراحی پیوند قرنیه چقدر خواهد بود؟

• آیا می توانید به مدت زمان کافی از کار یا مدرسه (در بعضی موارد تا شش ماه تا یک سال) خود برای بهبودی مناسب دور بمانید؟

 

تمام این سؤالات، در رابطه با غربالگری دقیق و مشورت با پزشک چشم شما، باید قبل از تصمیم نهایی در مورد پیوند قرنیه، با دقت مورد بررسی قرار گیرند.

 

علائم پس زدن پیوند

شناخت علائم اصلی هشدار دهنده در رد پیوند قرنیه اولین قدم برای جلوگیری از رد پیوند است:
• قرمزی
• حساسیت شدید به نور
• کاهش دید
• درد


علائم رد پیوند ممکن است در اوایل ماه اول یا چند سال پس از عمل ظاهر شود. چشم پزشک شما داروهایی را تجویز می کند که می تواند به روند برگشت رد پیوند کمک کند. در صورت تشخیص زود هنگام، 9 پیوند از هر 10 پیوند موفق می شوند. در صورت عدم موفقیت پیوند شما، عمل پیوند قرنیه قابل تکرار است. در حالی که تکرار عمل به طور کلی نتایج خوبی دارد، با این وجود با افزایش تعداد پیوند قرنیه، رد پیوند نیز افزایش می یابد.

مطالعه بیشتر
  • شرایط لازم قبل عمل پیوند
  • بهبودی پس از پیوند قرنیه

هنگامی که شما و پزشک چشم خود تصمیم گرفتید که پیوند قرنیه بهترین گزینه برای شما می باشد، نام شما در لیست انتظار قرنیه چشم قرار می گیرد. ممکن است لازم باشد چند روز در هفته منتظر بمانید تا بافت مناسب چشم اهدا کننده برای پیوند قرنیه پیدا شود. قبل از اینکه یک قرنیه اهدا کننده برای استفاده در جراحی پیوند پیدا شود، برای تخمین وضوح بررسی می شود و از نظر وجود هرگونه بیماری مانند هپاتیت و ایدز غربالگری می شود. فقط قرنیه هایی که این دستورالعمل های دقیق را رعایت می کنند در جراحی پیوند قرنیه مورد استفاده قرار می گیرند تا از سلامت و ایمنی گیرنده پیوند اطمینان حاصل شود.

مدت مورد نیاز برای ترمیم كامل پیوند قرنیه می تواند حداكثر تا یک سال یا بیشتر باشد. در ابتدا، بینایی شما برای چند ماه اول تار خواهد شد و در برخی موارد ممکن است از گذشته بدتر شود در حالی که چشم شما به قرنیه جدید خود عادت می کند. مانند هر نوع جراحی، همیشه از دستورالعمل های جراح چشم خود پیروی کنید تا در به حداقل رساندن عوارض پیوند قرنیه و تسریع در بهبودی خود کمک کنید.

اطلاعات بروشور و سوالات متداول خدمت

جهت بزرگنمایی دو بار روی عکس کلیک نمایید

آیا افراد مبتلا به آب سیاه می توانند متقاضی پیوند قرنیه باشند؟

افراد مبتلا به آب سیاه دارای یک بیماری چشمی هستند که عصب چشم آن ها آسیب دیده است و معمولا این اختلال به علت افزایش بیش از حد فشار داخل چشم به وجود می آید. در این بیماری قرنیه درگیر نمی شود اما برخی از بیماران هم دچار آب سیاه هستند و هم بیماری قرنیه دارند که این افراد هم به جراحی قرنیه و هم آب سیاه نیاز دارند. آب سیاه یکی از فاکتورهایی است که در آسیب دیدگی قرنیه نقش دارد به همین دلیل آب سیاه باید قبل یا در زمان انجام پیوند قرنیه کنترل شود.

آیا فردی که دچار رتینوپاتی دیابتی است می تواند متقاضی پیوند قرنیه باشد؟

رتینوپاتی قرنیه بر روی شبکه تاثیر می گذارد و تاثیر مستقیمی بر روی قرنیه ندارد و به این ترتیب پیوند قرنیه کمکی به بیمار نخواهد کرد مگر آنکه قرنیه نیز مشکل داشته باشد.

آیا پیوند قرنیه بیشتر در جوانان انجام می شود یا افراد مسن؟

تعداد زیادی از افرادی که پیوند قرنیه در آن ها انجام می شود مسن هستند اما این عمل پیوند در بیماران بسیار مسن یا بسیار جوان نیز انجام خواهد شد. همچنین اکثر افراد اهداکننده چشم، مسن هستند. معمولا بانک چشم، چشم اهدا شده را از افرادی که بین 2 تا ۷۰ سال سن دارند قبول می کنند و افرادی که زیر ۲ سال و بیش از ۷۰ سال سن دارند برای انجام تحقیقات بافت چشم مناسب هستند و برای پیوند قرنیه مناسب نمی باشند. به طور کلی افرادی که پیوند قرنیه در آن ها انجام می شود از افرادی قرنیه دریافت می کنند که در سن و سال خودشان قرار دارد.

جراحی پیوند قرنیه چقدر طول می کشد؟

برای انجام عمل پیوند قرنیه شما چیزی حدود یک تا دو ساعت در اتاق عمل خواهید بود اما انجام دادن خود عمل کمتر طول می کشد.

آیا باید پس از عمل فعالیت های خود را محدود کنیم؟

پزشک با شما در خصوص محدودیت های مربوط به انجام فعالیت ورزشی صحبت خواهد کرد. باید از انجام دادن فعالیت هایی که هوا به طور مستقیم به چشم شما برخورد می کند خودداری کنید مانند فوتبال و مواردی از این قبیل.

پس از چه مدت دیگر نباید نگران پس زدن پیوند قرنیه باشم؟

همیشه احتمال پس زدن پیوند قرنیه وجود دارد و امکان پس زدن آن در هر زمانی حتی چند سال پس از عمل پیوند قرنیه مطرح می شود به همین دلیل باید شما با علائم و نشانه های پیوند قرنیه آشنایی داشته باشید. در صورتی که پیوند قرنیه پس زده شد می‌توان دوباره عمل پیوند قرنیه را انجام داد و نتایج خوبی را به دست آورد اما میزان پس زدن پیوند دوم در مقایسه با پیوند اول کمی بالاتر است.