افزایش اندازه متن اندازه پیش فرض کاهش اندازه متن
چاپ صفحه

گالری

 

دیابت

دیابت اختلال یا بیماری مزمن محسوب می‌شود که افرادی که مبتلا به این بیماری هستند، بدنشان دچار اختلال عدم مصرف گلوکز است. گلوکز ماده‌ای است که از مصرف غذاها دریافت می‌کنیم و سلول‌های بدن با استفاده از آن انرژی کافی برای زنده ماندن و فعالیت را پیدا می‌کنند.

افزایش گلوکز موجود در خون سبب تغییر در رگ ها و عروق خونی می شود که این تغییرات می تواند در سیستم بینایی فرد خود را نشان دهد. رتینوپاتی دیابتی عارضه‌ای ناشی از بیماری دیابت است که به دلیل تغییراتی که در عروق خونی شبکیه رخ می‌دهد؛ ایجاد می شود. پرده شبکیه لایه عصبی است که در پشت چشم قرار دارد که وظیفه تحلیل و درک نور را بر عهده دارد و تصاویر را به مغزارسال می کند. وقتی رگ‌های خونی در شبکیه آسیب می بینند امکان دارد باعث نشت مایع یا خون شود و نشت این مواد می تواند رسوباتی به نام اگزودا ایجاد کند که زمینه ساز تخریب شبکیه چشم شود و باعث شود تصاویری که شبکیه به مغز ارسال می کند تار یا کج و معوج باشد. رتینوپاتی نامی است که به این آسیب شبکه ایی می‌گویند.

 

پیشگیری از آسیب دیابت به چشم

شبکیه یک‌ لایه نازک است که در پشت چشم قرارداد و وظیفه آن واکنش به نورهایی است که وارد چشم می‌شود. در اثر بیماری دیابت، شبکیه به‌ آرامی صدمه می‌بیند. شبکیه عروق بسیار کوچکی دارد که به‌ آسانی دچار صدمه می‌شوند. هنگامی‌که قند خون و فشارخون در طی مدت طولانی بالا باشد زمینه آسیب به عروق کوچک شبکیه چشم فراهم می‌شود. شروع آسیب به این عروق، با تورم و سست شدن رگ­ ها همراه است، گاهی برخی از این عروق کوچک مسدود شده و خونرسانی به شبکیه را دچار اختلال می کنند. در اوایل دوره ورود به این بیماری، ممکن است مشکلی در بینایی فرد به وجود نیاید؛ از این جهت به بیماران دیابتی توصیه می شود تا حداقی سالی یک بار برای معاینه چشم به پزشک مراجعه کنند.

امکان دارد یک‌چشم بیمار دچار صدمه بیشتری شود و یا حتی هر دو چشم بیمار به یک اندازه صدمه ببیند. به این اختلال ناشی از دیابت، رتینوپاتی دیابتی می‌گویند. اختلالات شبکیه در بیمارهای دیابتی زمانی وخیم‌ ترمی شود که عروق جدید ایجاد گردد زیرا این عروق خیلی ضعیف هستند، به‌آسانی شکسته می‌شوند و خون از آنها به زجاجیه نشت کرده و نشت خون درون زجاجیه مانع رسیدن نور به شبکیه می‌شود. به دنبال این مسئله بیمار نقطه‌های شناور یا تاریکی را ببیند. امکان دارد این خون خود به خود جذب شود، اما در صورتی که این خون جذب نشد، پزشک ناچار است با جراحی این خون را خارج کند.

مطالعه بیشتر
  • انواع دیابت
  • عوارض دیابت بر شبکیه چشم
  • علایم شبکیه آسیب‌دیده در اثر دیابت
  • عوامل موثر در ایجاد بیماری چشمی ناشی از دیابت

معمولا دیابت نوع ۱ در دوران کودکی یا جوانی بروز می کند و با علائمی نظیر پُرنوشی، پُرخوری و پُرادراری همراه است. باید گفت در این نوع دیابت، برخلاف پرخوری، وزن بیمار کاهش پیدا می کند. از هنگام پی‌بردن به بیماری دیابت تا ایجاد رتینوپاتی (عوارض و اثر دیابت بر روی شبکیه) مدتی زمان لازم است. بنابراین معاینه اولیه بهتر است طی پنج سال اول صورت گیرد. دیابت نوع ۲ از سن ۳۰ سالگی به بعد روی می دهد که با علائم خاصی مانند نوع ۱ همراه نیست و به طور معمول با انجام آزمایش شناسایی میشود. بدین‌جهت هنگام تشخیص بیماری، برای معاینه به پزشک مراجعه کنید زیرا مشخص نیست از چه مدتی قبل شخص مبتلا بوده است.

مهم ترین دلیل نابینایی در بیمار مبتلا به دیابت و شایع ترین دلیل نابینایی در اشخاص زیر ۶۰ سال، تورم لکه زرد در اثر دیابت می باشد. مهم ترین دلیل ایجاد عوارض چشمی بیماری دیابت، مدت زمانی است که فرد دچار مرض قند بوده؛ یعنی هر چقدر طول مدت ابتلا به دیابت بیشتر باشد، احتمال ایجاد عوارض چشمی افزایش می یابد. باید گفت پایین یا بالا رفتن ناگهانی قند خون منجر به وخیم تر شدن عوارض شبکیه یا خونریزی نمی گردد ولی میتواند موجب تاری ناگهانی دید به علت ورود قند به درون عدسی چشم و ایجاد نزدیک بینی شود. به عبارت دیگر افزایش قند خون، باعث ایجاد نوعی نزدیک بینی موقت و کاذب می شود که این مشکل با کنترل قند خون، رفع خواهد شد.

دوبینی یا دید تار - نقاط تاریک یا هاله‌های نور - نقاط شناور در جلوی چشم یا تاریکی - سختی دید اجسام خارج از قرنیه - این مشکلات بسته به میزان آسیب می تواند در یک یا هر دو چشم، خود را نشان دهد.

سابقه بیماری ارثی دیابت - مشکلات چشمی ارثی - افزایش سن و تشخیص بیماری - نوع دیابت مدت‌زمان بیماری - نحوه کنترل بیماری - مسائل همراه بیماری دیابت از جمله فشارخون، چربی خون، مصرف یا عدم مصرف دخانیات

اطلاعات بروشور و سوالات متداول خدمت

جهت بزرگنمایی دو بار روی عکس کلیک نمایید

یک فرد دیابتی چه موقع باید معاینه چشم انجام دهد؟

کسی که بعد از ۳۰ سالگی بیماری دیابت در وی تشخیص داده شده است و اصطلاحا دیابت نوع ۲ دارد باید هم زمان با تشخیص بیماری معاینه چشم هم بشود و معاینات بعدی او بر اساس نظر پزشک خواهد بود. اما کسی که پیش از سن ۳۰ سالگی تشخیص بیماری در وی داده شده است در صورتی که دچار کاهش دید نباشد می تواند معاینه اولیه را ظرف ۴ تا ۵ سال آینده انجام دهد.

روش های درمان شبکیه

لیزر درمانی و تزریق دارو در چشم

نکته مهم در درمان شبکیه

بدلیل ماهیت خاص بیماری دیابت که یک بیماری مزمن است پس گرفتاری های چشمی آن هم مزمن است و لذا ممکن است جلسات لیزر درمانی یا تزریق دارو در چشم در فواصل مشخصی نیاز به تکرار داشته باشد. اگر چه هدف روش های درمان، جلوگیری ازکم بینایی شدید و نابینایی ناشی از دیابت است اما در بسیاری از موارد دید بهبود هم پیدا میکند.