افزایش اندازه متن اندازه پیش فرض کاهش اندازه متن
چاپ صفحه

 

جراحی زیبایی پلک یا بلفاروپالستی

چشم ها نه تنها نشان دهنده تقریبی سن و منعکس کننده حاالت هیجانی و خلقی افراد هستند که از منظر زیبایی شناسی مهم ترین بخش صورت محسوب می شوند؛ همین چشم ها و پلک ها زودتر از سایر اعضای بدن علائم پیری را نیز نشان می دهند. عمل جراحی پلاستیک پلک ها که بلفاروپلاستی نامیده می شود برای برداشتن پوست اضافی، برداشتن پف پلک ها و در مواردی اصلاح گودی آن ها طراحی شده و هدف اصلی آن حذف علائم پیری و جوان سازی چهره افراد است. عملی که بسیاری از مردم آن را با نام های متفاوتی چون جراحي زیبایي پلك چشم ، عمل زیبایی چشم ، جراحی افتادگی پلک چشم، جراحی پف پشت پلک، جراحی لیزری پلک، رفع پلک افتاده و... می شناسند.

 

چه کسانی کاندید جراحی زیبایی پلک هستند؟

مناسب ترین کاندیداهای عمل بلفاروپلاستی (عمل زیبایی پلک) افرادی هستند که شل و آویزان شدن پوست پلک ها یا پف زیر چشم ها باعث تغییرات ناخوشایندی در چهره آن ها شده است. البته باید انتظارات واقع بینانه و معقولی از عمل جراحی بلفاروپلاستی و نتایج آن داشته باشیم؛ در این مورد دیدن تصاویر قبل و پس از جراحی سایر افراد و احیانا مشورت با کسانی که قبلا جراحی شده اند، می تواند کمک کننده باشد. باید توجه داشت که جراحی بلفاروپلاستی این موارد را بهبود نمی بخشد:

• حلقه های سیاه اطراف چشم

• چروک های اطراف پلک و بین دو ابرو و پیشانی (برای اصلاح این موارد تزریق بوتاکس روش مناسبی است).

• افتادگی ابرو (این مشکل را بنا به نظر جراح چشم پزشک می توان بطور همزمان با عمل جراحی بلفاروپلاستی یا بطور جداگانه درمان کرد).

 

 

روش های درمان: جراحی پلک فوقانی و جراحی پلک تحتانی

 

 1. جراحی پلک فوقانی: در جراحی پلک فوقانی (که برخی آن را جراحی زیبایی پلک فوقانی یا عمل جراحی افتادگی پلک می نامند) پوست اضافی، عضله و کیسه های چربی (که به صورت پف کردگی خصوصا در قسمت های داخلی تظاهر می کند)، بر اساس امکانات و انتخاب جراح توسط چاقوی جراحی، لیزر یا امواج رادیویی برداشته می شوند. به علاوه در صورتی که افتادگی پلک نیز وجود داشته باشد می توان آن را در حین عمل پلک فوقانی اصلاح کرد. جراحی پلک فوقانی (جراحی افتادگی پلک) سبب بهبودی شکل و موقعیت پلک فوقانی می شود و اگر پوست اضافی یا افتادگی پلک باعث محدودیت میدان دید فرد شده باشد، آن را نیز برطرف می کند؛ این عوامل در مجموع ظاهری جوان تر به فرد می بخشد. همچنین با نظر جراح چشم پزشک می توان عمل جراحی بالا کشیدن ابرو را نیز همزمان با جراحی پلک فوقانی انجام داد.

 

 2. جراحی پلک تحتانی: در اغلب موارد جراحی پلک تحتانی (پلک پایینی) به منظور اصلاح پف زیر پلک (پف پشت پلک) انجام می شود. در برخی موارد دستیابی به هدف این جراحی تنها با برداشتن چربی های اضافی، در بعضی مواقع فقط با جا به جایی یا پخش چربی ها و گاهی هم با تلفیقی از هر دو روش حاصل می شود. جراحی پلک تحتانی در بیشتر موارد، با ایجاد برشی در پشت پلک تحتانی (در سمت ملتحمه) صورت می گیرد و در انتها هم نیازی به بخیه کردن نیست. در صورت وجود پوست اضافی و افتادگی پوست، جراح در زیر خط مژه ها برشی ایجاد کرده و از این طریق پوست و احیانا عضله اضافی را بر می دارد و محل برش را با بخیه های ظریف می دوزد. در جراحی پلک تحتانی نیز می توان از لیزر یا امواج رادیویی استفاده کرد. مزیت استفاده از لیزر و امواج رادیویی بستن هم زمان عروق خونریزی دهنده در هنگام برداشتن بافت است که احتمال خونریزی حین و پس از عمل و خطرات احتمالی آن را کاهش می دهد.

 

عوارض احتمالی عمل جراحی

این یک فرض کلی است که هر عمل جراحی می تواند عوارضی در پی داشته باشد. به همین دلیل و با توجه به اینکه پلک ها در ارتباط مستقیم با سیستم بینایی و چشم افراد قرار دارند، توصیه می شود عمل جراحی پلک (بلفاروپالستی) توسط همکاران فوق تخصص جراحی پلاستیک و ترمیمی چشم که آشنایی کامل با آناتومی دقیق این ناحیه دارند انجام گیرد.

عوارض احتمالی، خفیف و اغلب کوتاه مدت پس از عمل جراحی بلفاروپلاستی (زیبایی پلک) عبارتند از:

دوبینی یا تاری خفیف دید

تورم و کبودی پلک ها و اطراف آن ها (که اغلب شدت آن در دو طرف متفاوت است)

عدم تقارن محل برش در دو طرف

جوش های سفید کوچک در محل بخیه ها

 

لازم به ذکر است این عوارض گذرا هستند و پس از چند هفته به تدریج برطرف می شوند. پس از جراحی در برخی از افراد به خصوص در موقع خواب پلک ها کامل بسته نمی شوند. این حالت معمولا خفیف است و پس از چند هفته و به تدریج بهتر می شود. استفاده از قطره اشک مصنوعی و پمادهای مرطوب کننده در موقع خواب به کنترل این عارضه کمک می کند، اما اگر این حالت شدید باشد و منجر به بازماندن پلک به مدت طولانی شود می تواند باعث ایجاد خشکی و زخم قرنیه شده که عوارض جدی بینایی را به دنبال دارد و باید با جراحی اصلاح شود.

در موارد بسیار نادری در جراحی پلک های تحتانی ممکن است پس از عمل، خونریزی اتفاق بیفتد و با فشار آوردن بر عصب بینایی باعث کاهش دید شدید شود. برای پیشگیری از این عارضه فرد باید در ساعت های اولیه پس از عمل، از خم کردن سر و فعالیت های سنگین پرهیز کند و در صورت بروز هرگونه درد شدید یا کاهش دید به سرعت توسط چشم پزشک معاینه شود. در مورد باقی ماندن جای بخیه (اسکار ناحیه عمل) باید توجه داشت که آشنایی جراح با آناتومی عروق و اعصاب و نسوج حیاتی این نواحی بسیار مهم است. چنانچه برش ظریف و در چین طبیعی بالایی پلک داده شود، آثار قابل ملاحظه ای بر جای نخواهد ماند. محل برش هم معمولا سه تا شش ماه رنگ صورتی دارد و پس از این مدت به صورت یک خط ظریف سفید در می آید و به تدریج محو می شود.

در پلک تحتانی هم چنانچه پوست اضافه وجود نداشته باشد و فقط پف آلودگی در نتیجه بیرون زدگی چربی باشد، عمل پف پلک از طریق داخل پلک تحتانی (trans conjuctivital) انجام می شود و هیچ گونه بخیه ای زده نخواهد شد. در صورت وجود پوست اضافی هم برش در زیر خط مژه ها و در محلی ایجاد می شود که اثر قابل ملاحظه ای بر جای نمی گذارد. جراح پلک همچنین سعی می کند که پس از جراحی بلفاروپلاستی، پلک های دو طرف کاملا مشابه باشند، اما گاهی اوقات و بسیار به ندرت به علت اختلاف روند ترمیم در دو طرف، ممکن است قرینگی کامل ایجاد نشود. در مورد برگشت این مشکل با افزایش سن، باید توجه داشت این مسئله در افراد مختلف متفاوت است و همانطور که نمی توان جلوی افزایش سن را گرفت، نمی توان بطور کامل از تغییرات بافتی و شل شدن پوست در گذر زمان جلوگیری کرد اما می توان با رعایت نکات بهداشتی و مراقبت های لازم از پوست تا حدی آن را کنترل نمود.

 

جراحی زیبایی پلک یا بلفاروپالستی در بیمارستان فوق تخصصی چشم پزشکی بینا مشهد

چشم پزشکان متبحر و فوق تخصص جراحی زیبایی و درمانی چشم و همچنین کادر درمان بیمارستان فوق تخصصی چشم پزشکی بینا مشهد با  انجام بهینه این روش درمانی، سعی در ارائه عالی ترین خدمات به کاندیدهای محترم عمل بلفاروپلاستی دارند تا عارضه ای در ارتباط با بینایی فرد ایجاد نشود و بیمار عوارض به مراتب کمتری را تجربه کند.

مطالعه بیشتر

ویدئو گالری