افزایش اندازه متن اندازه پیش فرض کاهش اندازه متن
چاپ صفحه

رهایی از آلرژی‌های چشمی

 

حساسیت یا آلرژی های چشمی یک مشکل بسیار معمول است و غالبا در پی تحریک کننده هایی ایجاد می شود که در فصل های آلرژی رخ می دهد. مبتلایان به آلرژی های فصلی معمولا عطسه، گرفتگی و آب ریزش بینی دارند. علائم مشترک در افراد مبتلا به حساسیت یا آلرژی های چشمی غالبا قرمزی چشم، ریزش اشک و خارش به همراه علائم قبلی که در ابتدا ذکر کردیم، دارند.

افرادی که معمولا به آلرژی های چشمی دچار هستند، ممکن است دچار توروم پلک نیز باشند. در بعضی موارد، آلرژی های چشمی می تواند باعث التهاب ملتحمه (کونژیکتیویت) و دیگر عفونت های چشمی شود.

اگر فکر می کنید مبتلا به آلرژی های چشمی هستید، نکاتی که در ادامه به توضیح آن می پردازیم برای شناخت و همچنین رهایی از علائم این حساسیت ها می باشد. با ما همراه باشید:

 

حساسیت یا آلرژی های فصلی

 

عوامل ایجاد آلرژی های چشمی

معمول ترین آلرژن ها (عوامل حساسیت زا) گرده گل ها، حیوانات و کپک ها هستند. آلرژن ها معمولا مواد بی خطری هستند که باعث ایجاد مشکلاتی برای افراد مستعد واکنش های آلرژیک می شوند. آلرژن های معمول که از طریق هوا می توانند باعث ایجاد انواع حساسیت شوند گرده ها، کپک ها، گرد و خاک، مو و شوره حیوانات هستند. همچنین، آلرژی های چشمی می توانند از طریق واکنش های بدن به مواد آرایشی خاص یا قطره های اشک مصنوعی که حاوی مواد نگهدارنده برای درمان خشکی چشم استفاده می شود، ایجاد شوند.

آلرژی های غذایی و واکنش های آلرژیک به نیش زنبور یا سایر حشرات معمولا به شدت آلرژن های موجود در هوا روی چشم ها تاثیر نمی گذارد.

 

روش های رهایی از آلرژی های چشمی

برای تسکین آلرژی های چشمی و رهایی از خارش و ریزش اشک، می توانید از چند روش استفاده کنید:

 

1) از عوامل آلرژی زا اجتناب کنید

کاهش سطح قرارگیری در معرض علائم آلرژی زا، بهترین روش برای کنترل علائمی می باشد که می دانید به آن حساس هستید.

برای مثال: در روزهایی که میزان گرده گل ها در هوا بالاست، تا حد امکان در فضاهای بسته مجهز به تهویه هوا با فیلتر قابل تعویض بمانید. بهتر است این فیلترها دارای قابلیت محبوس کردن آلرژن های رایج باشند.

اگر در فصول آلرژی زا بیرون می روید، از عینک های آفتابی استفاده کنید که دور آن ها پوشیده باشد. این امر باعث می شود که چشم ها در برابر گرده گل ها، گرد و خاک و ... محفوظ بماند. به یاد داشته باشید در هنگام رانندگی پنجره ها را بسته نگه دارید.

 

2) لنزهای خود را خارج کنید

سطح لنزها می تواند باعث جذب و انباشته شدن آلرژن های موجود در هوا شوند. در فصل آلرژی به جای استفاده از لنزهای تماسی سعی کنید از عینک های طبی استفاده کنید و یا برای جلوگیری از تجمع مواد آلرژی زا و سایر مواد زائد بر روی لنزهای خود، از لنزهای تماسی یک بار مصرف روزانه استفاده کنید تا پس از هر بار استفاده آن ها را دور بیاندازید.

اگر مبتلا به حساسیت حاد چشمی شدید، استفاده از لنزهای تماسی را به طور کلی متوقف کنید یا به زمانی موکول کنید که علائم از بین رفته باشند. استفاده از عینک با لنزهای فتوکرومیک می تواند حساسیت های مرتبط با آلرژی به نور را کاهش دهد و به محافظت از چشمان شما در برابر آلرژن های موجود در هوا کمک کند.

 

3) از قطره های چشمی استفاده کنید

از آنجایی که آلرژی های چشمی بسیار معمول هستند، برندهای زیادی از قطره های چشمی بدون نسخه موجود است که برای تسکین خارش، قرمزی و ریزش اشک چشم ها فرموله شده اند.

اگر علائم آلرژی های چشمی شما نسبتا خفیف است، می توانید از قطره های چشمی بدون نسخه (مانند قطره های اشک های مصنوعی) برای تسکین استفاده کنید. توجه داشته باشید که در مورد قطره های چشمی حتما با چشم پزشک خود مشورت کنید.

 

استفاده از قطره های چشمی مانند قطره اشک مصنوعی

 

4) سوالات خود را در رابطه با داروی تجویز شده بپرسید

اگر علائم آلرژی های چشمی شما نسبتا شدید است یا قطره های چشمی بدون نسخه (مانند قطره های اشک های مصنوعی) در تسکین این علائم بی اثر هستند، ممکن است نیاز داشته باشید که چشم پزشک داروی قوی تری تجویز کند. قطره های چشمی تجویزی و داروهای خوراکی استفاده شده برای تسکین آلرژی های چشمی شامل موارد زیر می باشند:

 

آنتی هیستامین ها

بخشی از واکنش آلرژیک طبیعی بدن آزاد کردن هیستامین است. هیستامین ماده ‌ای است که باعث گشاد شدن رگ‌ های خونی می شود و دیواره‌ های رگ ‌ها را به‌طور ناگهانی نفوذپذیر می‌کند.

علائمی که به خاطر هیستامین ایجاد شده اند شامل آب ریزش بینی، خارش و ریزش اشک از چشم ها می باشند. آنتی هیستامین ها واکنش های آلرژی زا را با مسدود کردن اتصال هیستامین به سلول های بدن کاهش می دهد.

 

داروی ضد احتقان برای درمان گرفتگی مجاری تنفسی

 

ضد احتقان ها

داروهای ضد احتقان به کوچک کردن مجاری بینی متورم برای تنفس راحت تر کمک می کنند. همچنین اندازه رگ های خونی صلبیه چشم (سفیدی) را برای تسکین قرمزی داخل چشم کاهش می دهند. از داروهای رایج ضد احتقان می توان به فنیل افرین و سودوافدرین اشاره کرد.

البته داروهای ترکیبی نیز در دسترس هستند که حاوی آنتی هیستامین ها و ضداحتقان ها هستند.

 

5) تثبیت کننده های ماست سل

این داروها باعث ایجاد تغییراتی در سلول‌ های تمامی بافت های بدن که حاوی هیستامین هستند، می شوند. از جمله این بافت ها می توان به ملتحمه چشم و پلک ‌ها اشاره کرد که با استفاده از داروهای تثبیت کننده ماست سل، می توان از آزاد شدن هیستامین و عوامل حساسیت زای دیگر جلوگیری کرد. از آنجایی که ممکن است چندین هفته طول بکشد تا داروهای تثبیت کننده اثر کنند، این داروها بهتر است قبل از شروع فصل آلرژی استفاده شوند. این روشی برای پیشگیری یا کاهش شدت واکنش های حساسیت زا به شمار می آید. بدین ترتیب از شدت گرفتن علائم حاد آلرژیک جلوگیری می شود.

 

6) داروهای ضد انعقادی غیراستروئیدی

داروهای ضد انعقادی غیراستروئیدی (Non-steroidal anti-inflammatory drugs) می توانند برای کاهش تورم، التهاب و سایر علائم مرتبط با ورم ملتحمه آلرژیک فصلی تجویز شوند.

 

7) استروئیدها

گاهی اوقات چشم پزشکان قطره های چشمی که حاوی استروئیدها هستند را برای تسکین علائم آلرژی حاد چشمی تجویز می کنند. البته مصرف طولانی مدت این داروها ممکن است باعث بروز عوارض جانبی شود. از جمله عوارض احتمالی این داروها می توان به فشار چشم بالا، گلوکوم و آب مروارید اشاره کرد. با توجه به این مسئله چشم پزشکان، این داروها را فقط برای مصرف کوتاه مدت تجویز می کنند.

 

8) در مورد ایمونوتراپی پرس و جو کنید

اگر هیچ یک از اقدامات فوق موثر نبود، از پزشک خود در مورد ایمونوتراپی سوال کنید. این یک روش درمانی است که در آن متخصص آلرژی مقادیر کمی از آلرژن ‌ها را به شما تزریق می‌کند تا به شما کمک کند به تدریج سیستم ایمنی بدن را تقویت کنید و در نتیجه واکنش‌های آلرژیک را کاهش دهید.

 

9) آلرژی های چشمی و لنزهای تماسی

همانطور که قبلا اشاره کردیم، افرادی که از لنزهای تماسی استفاده می کنند اغلب از وجود لنز در داخل چشم احساس ناراحتی می کنند. این مسئله در فصل آلرژی بیشتر اتفاق می فتند. سوالی که برای این دسته از افراد مطرح می شود این است که آیا به لنزهای تماسی حساسیت دارند یا خیر. مطالعات نشان داده است که علت اصلی این حساسیت ها واکنش آلرژیک به خود لنز تماسی نیست، بلکه به موادی است که روی سطح لنز جمع می شوند.

 

لنزهای تماسی

 

به چشم پزشک مراجعه کنید

بسیاری از چشم پزشکان بر این باورند که بهترین نوع لنزهای تماسی نرم برای افرادی که مستعد آلرژی های چشمی هستند، استفاده از لنزهای یکبار مصرف روزانه می باشد. همانطور که قبلا اشاره کردیم، مواد حساسیت زا و سایر مواد زائد روی سطح لنز جمع می شوند. با دور انداختن این لنزها علائم آلرژی زا نیز به طور قابل توجهی کاهش می یابد.

هیدروژل سیلیکونی یکی از مواد تشکیل دهنده لنزهای تماسی نرم می باشد. این ماده در مقایسه با مواد دیگر که در لنزهای نرم معمولی استفاده می شوند، اجازه می دهد اکسیژن بیشتری از لنز عبور کند.

 

به یاد داشته باشید

تنها راه برای شناخت و تشخیص آلرژی های چشمی و دریافت بهترین توصیه های درمانی، مراجعه به یک مرکز درمانی معتبر و معاینه توسط چشم پزشک می باشد. بیمارستان فوق تخصصی چشم پزشکی بینا مشهد، با پیشرفته ترین تجهیزات روز دنیا در خدمت شما عزیزان می باشد. اگر احساس می کنید که به هر کدام از آلرژی های چشمی دچار هستید با ما تماس بگیرید.

 

 راه‌های ارتباطی با بیمارستان فوق تخصصی چشم پزشکی بینا 

 

منبع:  www.allaboutvision.com 

مطالعه بیشتر