افزایش اندازه متن اندازه پیش فرض کاهش اندازه متن
چاپ صفحه

 

بررسی کورتکس بینایی

سیستم بینایی از مجموعه شبکه‌های یکپارچه و بسیار منظم عصبی و عضلانی تشکیل شده و به صورت پیوسته با مغز در ارتباط است. کورتکس بینایی بخشی از این سیستم در مغز انسان می‌باشد و تصویر در واقع در این قسمت تشکیل می‌شود. هرگونه اختلال در سیستم بینایی، بر عملکرد بینایی تاثیر منفی داشته و در صورت عدم توجه و درمان مشکلات عدیده ای ایجاد خواهد کرد.

بررسی کورتکس بینایی با استفاده از آزمایش‌هایی مانند VEP و ERG انجام می‌شود. این آزمایش‌ها اطلاعاتی از مسیر بینایی چشم تا مغز را در اختیار چشم پزشکان قرار می‌دهد. از آنجایی که انجام برخی معاینات در کودکان دشوار است، معمولا این آزمایش‌ها برای بررسی قدرت بینایی کودکان استفاده می‌شود.

 

بررسی کورتکس بینایی

 

 

بررسی کورتکس بینایی تنها مخصوص کودکان نیست و می‌تواند در بررسی بینایی بزرگسالانی که قادر به خواندن نمودارهای چشمی نیستند نیز استفاده گردد.

 

 

بیماری های چشم کودک

 

 

برخی از آزمایش‌های بررسی کورتکس بینایی

 

الکترورتینوگرافی   ( ERG )

این تست جهت بررسی گیرنده‌های بینایی استفاده می‌شود و در کودکانی با دید کم که شبکیه به نظر سالم دارند یا افرادی که به کاهش دید نامعلوم مبتلا شده‌اند، باید انجام گیرد. آزمایش ERG فعالیت‌های سلول‌های شبکیه را با نصب الکترودهایی ارزیابی و ثبت می‌کند. این فرآیند به تشخیص بیماری‌های مرتبط با گیرنده‌های بینایی شبکیه کمک زیادی می‌کند. این آزمایش برای ارزیابی برخی از اختلالات و بیماری‌های شبکیه مانند شب کوری مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین، پزشک ممکن است برای تشخیص اختلالات ارثی یا اکتسابی شبکیه چشم، دستور آزمایش ERG دهد.

برخی از بیماری‌هایی که با استفاده از آزمایش ERG تشخیص داده می‌شوند:

 

> رتینیت پیگمانتوزا: این عارضه یک بیماری ژنتیکی است که باعث از بین رفتن دید محیطی و شبانه می‌شود.

> دیستروفی میله مخروطی ( CRD ): از دست رفتن بینایی به دلیل اختلال در سلول‌های مخروطی و میله‌ای

> دژنراسیون ماکولا ( تباهی لکه زرد )

> تومور شبکیه

> جداشدگی شبکیه

 

کورتکس بینایی و آزمایشات کودکان

 

 

گاهی اوقات آزمایش ERG به پزشک کمک کند تا نیاز فرد به جراحی‌های شبکیه و یا سایر جراحی‌های چشم، مانند برداشتن آب مروارید را ارزیابی کند.

 

بررسی پتانسیل بینایی  ( Visual Evoked Potential: VEP )

نوار عصب چشم ( VEP ) برای تشخیص زود هنگام بیماری‌هایی مانند MS، ارزیابی اختلالات بینایی که احتمال آسیب به عصب بینایی وجود دارد، برخی مسمومیت‌ها و هرگونه آسیب عصب بینایی استفاده می‌شود.

با استفاده از بررسی کورتکس بینایی توسط آزمایش VEP، مسیرهای بینایی مخصوصا در کودکان بررسی می‌گردد. اساس کار این آزمایش به این صورت است که نور یا جسمی به صورت ناگهانی در میدان بینایی حرکت یا ظاهر می‌شود. سپس پاسخ‌هایی که از قسمت بینایی مغز ساطع شده اندازه‌گیری و در تشخیص بیماری‌ها به متخصص چشم کمک می‌نماید.

آزمایش VEP مسیر‌های بینایی را بررسی می‌کند و این امر در تشخیص زود هنگام بیماری‌های مرتبط با عصب چشم در قسمت جلویی مسیر بینایی بسیار مهم است.

 

 آشنایی با کلینیک تصویربرداری‌های چشمی بینا 

مطالعه بیشتر