افزایش اندازه متن اندازه پیش فرض کاهش اندازه متن
چاپ صفحه

تاثیر آنتی بیوتیک‌ها بر بدن

 

شعار هفته آگاه سازی داروهای ضدمیکروبی، سال 2023

Preventing Antimicrobial Resistance Together

همه با هم برای پیشگیری از مقاومت به داروهای ضد میکروبی

 


 

 

 

 

 

عناوین روزهای هفته آگاه سازی داروهای ضد میکروبی ( 27 آبان ماه تا 3 آذر ماه سال 1402 )

 

شنبه 27‏‏‏‏/8‏‏‏‏/1402          

مسئولیت همگانی، مشارکت اجتماعی با رویکرد یکپارچه برای حفظ اثربخشی داروهای ضدمیکروبی


 

یکشنبه 28‏‏‏‏/8‏‏‏‏/1402          

آموزش، افزایش آگاهی و فرهنگ سازی برای حفظ اثربخشی داروهای ضدمیکروبی


 

دوشنبه 29‏‏‏‏/8‏‏‏‏/1402          

رسالت رسانه برای حفظ اثر بخشی داروهای ضدمیکروبی


 

سه‌شنبه 30‏‏‏‏/8‏‏‏‏/1402          

دامپزشکی، مصرف مسئولانه برای حفظ اثر بخشی داروهای ضدمیکروبی


 

چهارشنبه 1‏‏‏‏/9‏‏‏‏/1402          

محیط زیست و مدیریت پسماند برای حفظ اثر بخشی داروهای ضدمیکروبی


 

پنجشنبه 2‏‏‏‏/9‏‏‏‏/1402          

ارائه مسئولانه خدمات سلامت و مدیریت مصرف برای حفظ اثر بخشی داروهای ضدمیکروبی


 

جمعه 3‏‏‏‏/9‏‏‏‏/1402          

پژوهش و فناوری برای حفظ اثر بخشی داروهای ضدمیکروبی


 

 

> ﺑﺎ ﺍﻓﺰﺍﯾﺶ ﺁﮔﺎﻫﯽ ﻣﻘﺎﻭﻣﺖ ﻣﯿﮑﺮﻭﺑﯽ ﺭﺍ ﻣﺘﻮﻗﻒ ﮐﻨﯿﺪ.

> ﺁﻧﺘﯽ ﺑﯿﻮﺗﯿﮏ ﺗﺠﻮﯾﺰ ﺷﺪﻩ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺩﯾﮕﺮﺍﻥ ﭘﯿﺸﻨﻬﺎﺩ ﻧﮑﻨﯿﺪ.

> ﻣﻘﺎﻭﻣﺖ ﺑﻪ ﺁﻧﺘﯽ ﺑﯿﻮﺗﯿﮏ‌ﻫﺎ ﯾﻌﻨﯽ ﻋﺪﻡ ﺍﻣﮑﺎﻥ ﺩﺭﻣﺎﻥ ﺑﯿﻤﺎﺭﯼ‌ﻫﺎﯼ ﻋﻔﻮﻧﯽ.

> ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻧﺎﺩﺭﺳﺖ ﺍﺯ ﺁﻧﺘﯽ ﺑﯿﻮﺗﯿﮏ‌ﻫﺎ ﺳﻼﻣﺖ ﺟﺎﻣﻌﻪ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺧﻄﺮ ﻣﯽ‌ﺍﻧﺪﺍﺯﺩ.

> ﺩﻭﺭﻩ ﺩﺭﻣﺎﻥ ﺑﺎ ﺁﻧﺘﯽ ﺑﯿﻮﺗﯿﮏ‌ﻫﺎ ﺭﺍ ﺣﺘﯽ ﺩﺭ ﺻﻮﺭﺕ ﺍﺣﺴﺎﺱ ﺑﻬﺒﻮﺩﯼ ﮐﺎﻣﻞ ﮐﻨﯿﺪ.

> ﻣﺼﺮﻑ ﺁﻧﺘﯽ ﺑﯿﻮﺗﯿﮏ ﺑﺎﯾﺪ ﻣﻨﻈﻢ ﻭ ﺑﺎ ﺗﺠﻮﯾﺰ ﭘﺰﺷﮏ ﻣﻌﺎﻟﺞ ﺑﻮﺩﻩ ﻭ ﺧﻮﺩﺳﺮﺍﻧﻪ ﻧﺒﺎﺷﺪ.

> ﺁﻧﺘﯽ ﺑﯿﻮﺗﯿﮏ‌ﻫﺎ ﺩﺭ ﺩﺭﻣﺎﻥ ﺑﯿﻤﺎﺭﯼ‌ﻫﺎﯼ ﻭﯾﺮﻭﺳﯽ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺳﺮﻣﺎﺧﻮﺭﺩﮔﯽ ﻭ ﺁﻧﻔﻮﻻﻧﺰﺍ ﻭ ﮐﺮﻭﻧﺎ ﺗﺎﺛﯿﺮﯼ ﻧﺪﺍﺭﻧﺪ.

> ﻣﺮﮒ ﻭ ﻣﯿﺮ ﺩﺭ ﺑﯿﻤﺎﺭﯼ‌ﻫﺎﯼ ﻋﻔﻮﻧﯽ ﺟﺪﯼ ﺍﺳﺖ، ﺑﺮﺍﯼ ﺟﻠﻮﮔﯿﺮﯼ ﺍﺯ ﺍﯾﺠﺎﺩ ﻣﻘﺎﻭﻣﺖ ﺁﻧﺘﯽ ﺑﯿﻮﺗﯿﮑﯽ ﺍﺯ ﻣﺼﺮﻑ ﺧﻮﺩ ﺳﺮﺍﻧﻪ ﺁﻧﺘﯽ ﺑﯿﻮﺗﯿﮏ‌ﻫﺎ ﺟﺪا ﺑﭙﺮﻫﯿﺰید.

 

آنچه باید در مورد آنتی بیوتیک‌ها بدانید

 

آنتی بیوتیک‌ها چه هستند؟

آنتی بیوتیک‌ها داروهایی هستند که به افراد در مبارزه با عفونت‌های ناشی از باکتری کمک می‌کنند. آن‌ها با از بین بردن باکتری‌های موجود در بدن عمل می‌کنند. این داروها به اشکال مختلف از جمله قرص‌ها، پمادها و مایعاتی که به صورت تزریقی تجویز می‌شوند، وجود دارند.

آنتی بیوتیک‌ها می‌توانند فواید زیادی داشته باشند. برای افراد مبتلا به عفونت‌های باکتریایی جدی، آنتی بیوتیک‌ها می‌توانند زندگی فرد را نجات دهند. اما مردم اغلب از آن‌ها استفاده غیر منطقی می‌کنند، حتی زمانی که نیازی به آن‌ها نیست. این امر باعث ایجاد یک مشکل بسیار جدی به نام مقاومت آنتی بیوتیکی می‌شود. مقاومت آنتی بیوتیکی زمانی اتفاق می‌افتد که باکتری‌هایی که در معرض آنتی بیوتیک قرار گرفته‌اند تغییر می‌کنند تا آنتی بیوتیک دیگر نتواند آن‌ها را بکشد. آنتی بیوتیک روی این باکتری‌ها اثری ندارد. به دلیل این مشکل، روز به روز درمان عفونت‌ها سخت‌تر و سخت‌تر می‌شود. کارشناسان نگران هستند که به زودی عفونت‌هایی ایجاد شوند که به هیچ آنتی بیوتیکی پاسخ ندهند.

 

 

آنتی بیوتیک‌ها چه زمانی مفید هستند؟

آنتی بیوتیک‌ها می‌توانند به افراد در مبارزه با عفونت‌های ناشی از باکتری‌ها کمک کنند آن‌ها روی عفونت‌های ناشی از ویروس‌ها تاثیری ندارند.

برخی از عفونت‌های باکتریایی رایج که با آنتی بیوتیک درمان می‌شوند عبارتند از:

 

• گلودرد استرپتوکوکی

• پنومونی (عفونت ریه‌ها)

• عفونت مثانه

• عفونت‌هایی که از طریق رابطه جنسی مبتلا می‌شوند، مانند سوزاک و کلامیدیا

 

چه زمانی آنتی بیوتیک‌ها مفید نیستند؟

آنتی بیوتیک‌ها روی عفونت‌های ناشی از ویروس‌ها تاثیری ندارند.

آنتی بیوتیک‌ها برای سرماخوردگی مفید نیستند، زیرا سرماخوردگی ناشی از ویروس است.

آنتی بیوتیک‌ها برای آنفلوانزا مفید نیستند، زیرا آنفلوانزا توسط ویروس ایجاد می‌شود. (افراد مبتلا به آنفلوانزا را می‌توان با داروهایی به نام داروهای ضد ویروسی درمان کرد که با آنتی بیوتیک‌ها متفاوت است).

آنتی بیوتیک‌ها برای اکثر موارد گلودرد مفید نیستند، زیرا گلودرد معمولا توسط ویروس ایجاد می‌شود. (گلودرد استرپتوکوکی یک استثناست).

آنتی بیوتیک‌ها برای اکثر موارد سینوزیت مفید نیستند، زیرا سینوزیت معمولا توسط ویروس ایجاد می‌شود. سینوزیت که به عنوان یک عفونت ویروسی شروع می‌شود، می‌تواند به یک عفونت باکتریایی تبدیل شود، اما زمان می‌برد. اگر علائم سینوزیت کمتر از 10 روز است، نباید آنتی بیوتیک مصرف کنید، مگر اینکه تب بالا نیز داشته باشید.

آنتی بیوتیک‌ها برای اکثر موارد برونشیت حاد (عفونت در مجاری هوایی منتهی به ریه‌ها) مفید نیستند، زیرا برونشیت معمولا توسط ویروس ایجاد می‌شود. اگر برونشیت دارید و مخاط سبز رنگ سرفه می‌کنید، به این معنی نیست که عفونت باکتریایی دارید. حتی با وجود این که آنتی بیوتیک‌ها روی عفونت‌های ناشی از ویروس‌ها اثر نمی‌کنند، مردم گاهی اوقات بر این باورند که این تاثیر را دارند. به این دلیل که قبلا برای عفونت ویروسی آنتی بیوتیک مصرف کردند و سپس بهبود یافتند. مشکل این است که این افراد فکر می‌کنند این چیزی است که آن‌ها را درمان کرده است، در حالی که در واقعیت، آنتی بیوتیک هیچ ربطی به آن ندارد.

 

مصرف آنتی بیوتیکها چه ضرری دارد، حتی اگر کمکی نکند؟

دلایل زیادی وجود دارد که نباید آنتی بیوتیک مصرف کنید، مگر این که کاملا به آن‌ها نیاز داشته باشید:

 

آنتی بیوتیک‌ها عوارض جانبی مانند تهوع، استفراغ و اسهال ایجاد می‌کنند. آن‌ها حتی می‌توانند احتمال ابتلای شما به نوع دیگری از عفونت، مانند عفونت قارچی (بخصوص در خانم‌ها) را افزایش دهند.

آلرژی به آنتی بیوتیک‌ها شایع است. شما می‌توانید به یک آنتی بیوتیک حساسیت داشته باشید، حتی اگر قبلا با آن مشکلی نداشته‌اید. برخی از آلرژی‌ها فقط ناخوشایند هستند و باعث بثورات و خارش می‌شوند. اما برخی از آن‌ها می‌توانند بسیار جدی و حتی تهدید کننده زندگی باشند. اگر به هر حال آنتی بیوتیک به شما کمکی نمی‌کند، بهتر است از هرگونه خطر آلرژی خودداری کنید.

استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک‌ها منجر به مقاومت آنتی بیوتیکی می‌شود. استفاده از آنتی‌بیوتیکها در مواقعی که نیازی به آنها نیست، به باکتری‌ها فرصت تغییر می‌دهد، به طوری که آنتی بیوتیکها نمی‌توانند بعدا به آن‌ها آسیب برسانند. افرادی که عفونت‌های ناشی از باکتری‌های مقاوم به آنتی بیوتیک دارند، اغلب باید در بیمارستان با آنتی بیوتیک‌های مختلف درمان شوند. افراد حتی می‌توانند در اثر این عفونت‌ها بمیرند، زیرا هیچ آنتی بیوتیکی وجود ندارد که آن‌ها را درمان کند.

 

چه زمانی باید آنتی بیوتیک مصرف کنم؟

شما باید آنتی بیوتیک را فقط زمانی مصرف کنید که پزشک برای شما تجویز کرده باشد. شما هرگز نباید آنتی بیوتیک‌هایی را که برای شخص دیگری تجویز شده است و همچنین نباید آنتی بیوتیک‌هایی را که برای بیماری قبلی برای شما تجویز شده است مصرف کنید. هنگام تجویز آنتی بیوتیک، پزشکان باید با دقت آنتی بیوتیک مناسب را برای یک عفونت خاص انتخاب کنند. همه آنتی بیوتیک‌ها روی همه باکتری‌ها تاثیر ندارند.

اگر عفونت ناشی از باکتری دارید، پزشک شما ممکن است بخواهد بفهمد که آن باکتری چیست و کدام آنتی بیوتیک می‌تواند آن را از بین ببرد. آن‌ها این کار را با گرفتن کشت از باکتری و رشد آن در آزمایشگاه انجام می‌دهند. اما نمی‌توان روی فردی که قبلا آنتی بیوتیک را شروع کرده است، کشت انجام داد. بنابراین اگر آنتی بیوتیک را بدون نظر پزشک یا پرستار شروع کنید، تشخیص این که آیا آنتی بیوتیک درست را مصرف کرده‌اید غیرممکن خواهد بود.

 

برای کاهش مقاومت آنتی بیوتیکی چه کاری می‌توانم انجام دهم؟

 

در اینجا مواردی وجود دارد که می‌تواند کمک کند:

زمانی که نیازی به آنتی بیوتیک ندارید به پزشک را تحت فشار قرار ندهید.

اگر برای شما آنتی بیوتیک تجویز شده است، تمام دارو را تمام کرده و دقیقا طبق دستور مصرف کنید. هرگز بدون مشورت با پزشک خود، مصرف دارو را نادیده نگیرید یا مصرف آن را قطع نکنید.

آنتی بیوتیک‌هایی که برای شما تجویز شده است را به دیگران ندهید.

از صابون‌های ضد باکتری یا محصولات پاک کننده استفاده نکنید. (استفاده از ژل‌های دست حاوی الکل مناسب است).

اگر پزشک من آنتی بیوتیکی را تجویز کند که قبلا برای من مؤثر نبوده است؟

اگر قبلا از آنتی بیوتیک استفاده کرده‌اید و تاثیری نداشته است، به پزشک خود اطلاع دهید. اما به خاطر داشته باشید که عفونتی که قبلا داشتید ممکن است توسط همان باکتری‌هایی که اکنون دارید ایجاد نشده باشد. "بهترین" آنتی بیوتیک برای باکتری‌های عامل عفونت مناسب است، نه برای فرد مبتلا.

 

 

اگر به آنتی بیوتیک حساسیت داشته باشم، چه؟

هیچ گاه تصور نکنید که آلرژی دارید، مگر اینکه پزشک به شما بگوید که این حساسیت را دارید.

بسیاری از افرادی که فکر می‌کنند به آنتی بیوتیک حساسیت دارند در اشتباه هستند. اگر پس از مصرف آنتی بیوتیک دچار حالت تهوع شدید، به این معنی نیست که به آن حساسیت دارید. حالت تهوع یکی از عوارض جانبی رایج بسیاری از آنتی بیوتیک‌ها است.

اگر شما زن هستید و پس از مصرف آنتی بیوتیک دچار عفونت قارچی می‌شوید، به این معنی نیست که به آن حساسیت دارید. عفونت‌های قارچی یکی از عوارض جانبی رایج آنتی بیوتیک‌ها هستند.

علائم آلرژی آنتی بیوتیکی می‌تواند خفیف باشد و شامل بثورات صاف و خارش باشد. آن‌ها همچنین می‌توانند جدی‌تر باشند و عبارتند از:

کهیر (کهیرها لکه‌های برجسته و قرمز پوستی هستند که معمولا بسیار خارش دارند)

ورم لب یا زبان

مشکل در بلع یا تنفس

اگر شما بسیار حساس هستید، علائم جدی آلرژی می‌تواند بلافاصله پس از شروع مصرف آنتی بیوتیک شروع شود. از سوی دیگر، علائم کمتر جدی اغلب یک روز یا بیشتر و دیرتر شروع می‌شود. اگر فکر می‌کنید به آنتی بیوتیک‌ها حساسیت دارید، به پزشک یا داروساز بگویید که چرا چنین فکر می‌کنید. سپس به آن‌ها اعتماد کنید تا بدانند آیا چیزی که توصیف می‌کنید یک آلرژی واقعی است یا خیر.

 

کد خبر: ۱۰4 /۱-م/۱۳-م

مطالعه بیشتر