افزایش اندازه متن اندازه پیش فرض کاهش اندازه متن
چاپ صفحه

هفته جهانی ترویج تغذیه با شیر مادر

   

هفته ترویج شیر مادر

 

نگاهی نو به شیردهی مادران شاغل در خانواده، محل کار و جامعه

 

تغذیه با شیر مادر

 

یکی از بهترین سرمایه گذاری‌ها برای سلامت و بقای کودکان و زنان است.

هزینه‌های متعاقب عدم شیردهی، پیامدهای زیادی در سطح فردی، خانوادگی و اجتماعی دارد. زنان در همه جوامع در همه جا و در طول تاریخ مجبور بوده‌اند تضادهای مسئولیت مراقبت از فرزندان و اشتغال سودمند را مدیریت کنند.

در بسیاری از جوامع، زنان از طریق به اشتراک گذاشتن وظایف خود، حمایت از یکدیگر و غالبا کمک گرفتن از سایر اعضای خانواده از جمله مادربزرگ، مسئولیت‌هایشان را مدیریت می‌کنند. امروزه مردان مسئولیت بیشتری را بر عهده می‌گیرند و بنابراین والدین هر دو نیاز به حمایت دارند.

در اوایل سال 1919، سازمان بین المللی کار ( ILO ) شرایط کار زنان و کودکان را بهبود بخشید. کنوانسیون حمایت از مادران سازمان بین المللی کار ILO 1919 (شماره 3)، تصریح می کند که  زنان نباید در شش هفته اول پس از زایمان کار کنند و باید روزانه به مدت یک ساعت در روز "استراحت شیردهی" داشته باشند تا بتوانند فرزندشان را شیر دهند. از آن زمان،  دو کنوانسیون دیگر سازمان بین المللی کار ( ILO )که به طور خاص بر حمایت از مادران در محل کار متمرکز شده تصویب شده است: کنوانسیون، 1952 (شماره 103)، مرخصی حداقل 12 هفته و کنوانسیون 2000 (شماره 183)، حداقل 14 هفته مرخصی را اجازه می‌دهد. توصیه‌هایی که در همان سال‌ها به تصویب رسید: شماره 95، در 1952 که 14 هفته مرخصی را توصیه می‌کرد، و شماره 191، در 2000، 18 هفته مرخصی و در هر دو، ساعات استراحت و امکانات و تسهیلات مختلف توصیه شده بود. مرخصی والدین باید پس از پایان دوران بارداری فراهم شود.

تا به امروز، تنها 43 کشور در سراسر جهان، کنوانسیون حفاظت از مادران را تصویب کرده‌اند. تقریبا همه کشورها برخی از انواع مرخصی زایمان را در قوانین خود گنجانده‌اند، اما تفاوت‌های زیادی وجود دارد و تنها 18 کشور توصیه‌های سازمان بین المللی کار ( ILO ) را در مورد استاندارد 18 هفته‌ای برآورده می‌کنند یا از آن فراتر می‌روند.

 

مطالعات نشان می‌دهد که حمایت عاطفی و عملی که توسط پدران به مادران داده می‌شود، مانند مشارکت در وظایف خانه و مراقبت از کودکان بزرگتر، موجب موفقیت در شیردهی می‌شود.

مراقبت از شیرخوار مسئولیت مشترک همه والدین است، بنابراین حق مرخصی پدری برای ترویج مشارکت بیشتر پدران در عهدار شدن مسئولیت مراقبت اهمیت دارد.

 سازمان بین المللی کار ( ILO ) گزارش می‌دهد که 115 کشور از 185 کشور مرخصی پدری را پیشنهاد می‌دهند. اما این حق ( مرخصی‌ها با پرداخت حقوق ) در اکثر کشورها کوتاه مدت و پوشش آن کم است. مرخصی والدین با پرداخت حقوق و مزایا‌، که به والدین اجازه می‌دهد پس از اتمام مرخصی زایمان و مرخصی پدری، از کودکان مراقبت کنند، کمتر رایج است و فقط در 68 کشور ارائه می‌شود. مرخصی والدین برای مادران منجر به سلامت بهتر کودک می‌شود زیرا مادر را قادر می‌سازد، دفعات شیردهی را افزایش دهد. زمانی که به پدران نیز مرخصی تحت عنوان "مرخصی والدین" داده می‌شود، مشارکت بیشتری در مراقبت از خانواده خواهند داشت، بدین ترتیب مسئولیت‌های مراقبت بین والدین به اشتراک گذارده می‌شود و بار مسئولیت‌های مادرانی که معمولا سهم بیشتری را برعهده دارند، کاهش می‌یابد.

محدودیت‌های محل کار همچنان شایع‌ترین دلیلی است که زنان هرگز شیر ندهند یا شیردهی را زودتر از زمانی که سازمان جهانی بهداشت ( WHO ) توصیه می‌کند یا زمانی که خودشان می‌خواهند، متوقف کنند. حتی با مرخصی کافی زایمان و مرخصی والدین، عدم حمایت از شیردهی در محل کار می‌تواند باعث تضعیف شیردهی شود. حدود 70 کشور زمان‌های استراحت شیردهی را در بین کار فراهم نمی‌کنند و اکثر این کشورها علیرغم توصیه به لزوم اختصاص زمان شیردهی در بین ساعات کار برای شیرخوار تا دو سال یا بیشتر، تنها به مدت شش ماه زمان شیردهی در بین ساعات کار را فراهم کرده‌اند.

 

کارگران/ کارکنان فعال در اقتصاد غیر رسمی آسیب پذیری بیشتری دارند و نیازمند توجه بیشتری می‌باشند. به دلیل اینکه برای بسیاری از آن‌ها، مرخصی زایمان و مرخصی پدری همراه با پرداخت حقوق و مزایا غیر قابل دسترس است.

 

این نیاز وجود دارد که دسترسی به مرخصی زایمان با پرداخت حقوق و سایرخدمات شیردهی برای زنان در داخل و خارج محل کار بهبود پیدا کند. علاوه بر این، پدران به مرخصی ویژه پدری نیاز دارند، مرخصی والدین بایستی تضمین شود، بدین معنی که دوره‌ای از مرخصی بین والدین تقسیم شود.

هدف آنست که اطمینان حاصل شود که پدران در مراقبت از کودکان و مسئولیت‌های خانگی به طورعادلانه مشارکت کنند و شکاف جنسیتی را کاهش دهند.

( #هفته_جهانی_ترویج_تغذیه_با_شیر_مادر 2023 #WBW2023 ) بر شیردهی و اشتغال/ کار تمرکز دارد.

هدف آن نشان دادن اثر مرخصی با پرداخت حقوق، حمایت در محل کار و هنجارهای نو ظهور تغذیه با شیر مادر است که والدین خودشان آن‌ها را احساس و درک می‌کنند. مخاطبان هدف، از جمله دولت‌ها، سیاست گذاران، بخش‌های سلامت، کارفرمایان، جوامع و والدین، با توانمندسازی خانواده‌ها و حفظ محیط‌های دوستدار تغذیه با شیر مادر نقش مهمی در ایجاد تعادل بین زندگی و کار بر عهده دارند.

 

بیشتر بخوانید: نگاهی نو به شیردهی مادران در محل کار

 

پیام‌های کلیدی

مرخصی زایمان به لونگلانی کمک کرد تا شیرخوارش را به مدت سه ماه بطور انحصاری با شیر مادر تغذیه کند و او توانست برای یک ماه ذخیره به اندازه کافی شیر بدوشد.

لونگلانی پاس شیردهی و حمایت از طرف محل کارش را دریافت نکرد. او قادر به دوشیدن شیر خود در محل کار نبود و همکاران و اطرافیان غیر حمایت کننده داشت.

لطیفه برای فرزند دومش 3 ماه مرخصی زایمان با حقوق کامل دریافت کرد و برای 3 ماه دیگر مرخصی  با پرداخت نصف حقوق تمدید کرد. مرخصی زایمان برای او بسیار مفید بود زیرا که او می‌توانست از شیردهی  مستقیم از پستانش لذت ببرد و بدون اینکه استرس‌های کاری زمان کافی برای دوشیدن و ذخیره  شیر مادر را داشته باشد.

مرخصی والدین به گوستاو این فرصت را داد تا بتواند همراه با کارین، کودکش را بشناسد و بار رسیدگی به کارهای خانه را از دوش مادر بردارد تا مادر بتواند بر تغذیه شیرخوارش از پستان خود تمرکز کند.

عقیله و احمدی معتقدند شما باید به اندازه کافی برای دریافت آموزش ها تلاش کنید تا بتوانید به  راحتی شیر بدهید و بدانید که چه کاری باید انجام دهید. همسران باید از هر طریقی که می توانند به مادران کمک کنند.

 

کیمبرلی خوش شانس بود که یک مدیر بخش شگفت انگیز و حمایت کننده داشت که اولویت اول او تاکید بر خانواده بود. او به مادران جدید توصیه می‌کرد زمانی که به کار خود باز می‌گردند، نسبت به خود انعطاف پذیر و ملایم باشند و درک کنند که ممکن است همه چیز هر روز طبق برنامه پیش نرود.

لونگلانی بر حمایت و تشویق بیشتر که باید در همه جا به والدین شیرده داده شود، تاکید می‌کند.

 

لوز در محل کار خود اتاق شیردهی نداشت که باعث شد او از ایجاد یک اتاق شیردهی و مشاوره رایگان شیردهی در محل کارش دفاع و حمایت کند.

احمدی به عنوان سرپرستار به پرسنل خود هر زمان که نیاز داشته باشند، اجازه استفاده از پاس ( زمان استراحت ) شیردهی را  می‌دهد.

لوز و آلفونسو تاکید کردند که هر یک از والدین در رشد و تکامل کودک نقش کلیدی دارند. در حالی که اکثر نیازها می‌تواند از طریق مادر تامین شود، مادر به حمایت خانواده خود و به طور ایده‌آل به حمایت‌های همسرش نیاز دارد تا بتواند بر چالش‌های مادری در این مدت غلبه کند. به ویژه این موضوع برای خانمی که شاغل یا در حال تحصیل است مورد نیاز می‌باشد.

لطیفه معتقد است که همه محل‌های کار و اماکن عمومی باید یک مکان خصوصی برای مادران شیرده داشته باشند که مادران بتوانند شیرشان را با شیردوش بدوشند و ذخیره کنند یا در صورت نیاز مستقیما شیر دهند.

 

دیدگاه والدین درباره تلفیق شیر دادن و کار

کارین و گوستاو از سوئد برای هر دو والدین، مجموعا 22 ماه مرخصی والدین داشتند. هر چند ایشان زمانی که در خانه ماندند حقوق کمتری دریافت کردند، اما میزان حقوقشان به گونه‌ای بود که برای حفظ همان استاندارد زندگی قبلی کافی بود. در آنجا هیچ پیش شرطی برای گرفتن مرخصی والدین نبود. در سوئد، کارفرمایان طبق قانون موظف هستند به والدینی که می‌خواهند با فرزندان خردسال خود در خانه باشند، مرخصی بدهند. با مرخصی سخاوتمندانه والدین در سوئد، این زوج دو هفته اول را با هم در خانه ماندند. این باعث شروع شیردهی بسیار آرام و روان بود . برای شیر دادن انحصاری در شش ماه اول هیچ مشکلی وجود نداشت. مرخصی والدین به گوستاو اجازه داد همراه با کارین فرصتی برای شناختن کودک داشته باشند و نیز بار رسیدگی به کارهای خانه را از دوش مادر بردارد تا مادر بتواند بر تغذیه شیرخوارش از پستان خود تمرکز کند. آن‌ها بسیار سپاسگزار هستند که به لطف سیستم بیمه والدین سخاوتمندانه سوئد هرگز مجبور به مبارزه برای تلفیق شیردهی و کار نشدند.

 

لونگلانی و بهکیسانی اهل زیمبابوه هستند. کوچکترین دختر آن‌ها 12 ماهه است. لونگلانی 98 روز مرخصی زایمان گرفت، اما بهکیسانی که در آفریقای جنوبی کار می‌کند مرخصی پدری دریافت نکرد. مرخصی زایمان به لونگلانی کمک کرد تا شیرخوارش را به مدت سه ماه به صورت انحصاری با شیرخود تغذیه کند و او توانست شیر کافی برای یک ماه  ذخیره بدوشد.

 اما لونگلانی پاس شیردهی و حمایت از طرف محل کارش را دریافت نکرد. او قادر به دوشیدن شیر خود در محل کار نبود و همکارانش از او حمایت نکردند. او معتقد بود همکاران و مافوقش باید شیردهی را جدی بگیرند و در محل کار از شیردهی حمایت کنند و تا جایی که استفاده از پاس شیر، عملکرد کاری او را به خطر نیاندازد کارفرمایان باید اجازه شیردهی را بدهند. بهکیسانی در کشور دیگری کار می‌کند و بدون استفاده از مرخصی پدری، قادر به حمایت از لونگلانی نیست، امیدوار است همه محل‌های کار اتاق‌های شیردهی و پاس شیردهی را فراهم کنند. او تاکید می کند که حمایت و تشویق بیشتری بایستی در همه جا به والدینی که کودک شیرخوار داده شود  به خصوص زمانی که پدران دور از خانه کار می‌کنند.

عقیله و احمدی هر دو متخصص مراقبت‌های بهداشتی و اهل مالزی هستند. آن‌ها دارای چهار فرزند هشت، شش و چهار ساله و 9 ماهه هستند. عقیله نه تنها توانسته است تمام  کودکان خود را به طور انحصاری شیر دهد بلکه به دو کودک دیگر نیز به عنوان دایه شیر داده است. علیرغم اینکه همسرش شیفت کاری دارد، آن‌ها توانسته‌اند از یکدیگر حمایت کنند. عقیله 90 روز مرخصی زایمان با حقوق گرفت و احمدی 7 روز مرخصی پدری گرفت. عقیله و احمدی به راحتی می‌توانستند مرخصی خود را بگیرند و عقیله می‌توانست بعد از پایان مرخصی زایمان، مرخصی بیشتر با نصف حقوق یا بدون حقوق از رئیس بخش درخواست کند. حضور عقیله در خانه به او فرصت داد برای زمانی که به سر کار باز می‌گردد، شیرش را بدوشد و به مقدار کافی ذخیره کند.

از زمانی که به کار برگشته است، توانسته است پاس شیردهی را به راحتی بگیرد. او شیر خود را در هر اتاقی که در دسترس است، می‌دوشد. احمدی به عنوان سرپرستار به پرسنل خود اجازه می‌دهد هر زمان که نیاز دارند پاس شیردهی داشته باشند. عقیله بر اهمیت مجهز کردن خود به دانش تغذیه با شیر مادر تاکید می‌کند. احمدی می‌خواهد به حمایت از عقیله ادامه دهد و به عنوان یک شوهر این موضوع را مسئولیت خود می‌داند. او از مرخصی پدری برای مراقبت از بچه‌های بزرگتر و کمک به عقیله در پخت و پز و نظافت خانه استفاده کرد.  او احساس می‌کند بهتر است مرخصی پدری بیش از هفت روز باشد. عقیله و احمدی معتقدند که باید خود را به اندازه کافی برای افزایش دانش خود تلاش کنند تا بتوانند با خیالی آسوده شیر بدهند و بدانند چه کاری باید انجام دهند.  پدران باید به هر طریقی که می توانند به مادران کمک کنند.

کیمبرلی مادر دو فرزند و اهل استرالیا است. او در مجموع 12 ماه مرخصی با حقوق کامل دریافت کرد و به راحتی امکان گرفتن این مرخصی را داشت. مرخصی به او اجازه داد تا شیر دادن را به مدت طولانی‌تری ادامه دهد و قبل از بازگشت به کار تمام وقت این زمان اضافی را در خانه با پسرانش بگذراند. او خیلی زودتر از مرخصی‌اش، با مدیر خود برای تامین یک فضای کاری خصوصی برای زمانی که به کار بر می‌گردد و داشتن زمان‌های استراحت برای دوشیدن شیر تعامل و توافق کرد.

زمانی که او نیاز به استراحت داشت، به راحتی به اتاق شیردهی دسترسی داشت. او خوش شانس بود که یک سرپرست شگفت انگیز و حامی داشت که الویت اول او خانواده بود. او تازه مادران را نصیحت می‌کند که وقتی به کار بر می‌گردند با خود انعطاف پذیر و ملایم باشند و درک کنند که ممکن است روزانه همه چیز طبق برنامه ریزی پیش نرود. او به مادرها توصیه می‌کند، به کار خود ادامه دهند و برای احقاق حقوقشان با کارفرما گفتگو کنند. بطور معمول کارفرماها این امکان را دارند که شرایط را به گونه‌ای مدیریت کنند که مادران بتوانند به شیر دادن به شیرخواران خود ادامه دهند. کیمبرلی از این بابت احساس خوش شانسی و افتخار می‌کند. او توانست دو پسر کوچکش را شیر بدهد و زمانی که او به عنوان یک آتش نشان به کار تمام وقت بازگشت، به شیر دادن ادامه داد و قطعا ارزش آن را داشت.

 

لطیفه یک متخصص اطفال اهل کویت و مادر دو فرزند شیرخواراست. یک پسر 7 ساله و یک دختر 30 ماهه. او هر دو را بطور انحصاری به مدت شش ماه شیر داد و سپس تغذیه تکمیلی همراه با ادامه شیردهی را تا سن 12 ماهگی انجام داد. برای اولین فرزندش، او رزیدنت اطفال بود و فقط 30 روز مرخصی زایمان دریافت کرد و زمان استراحت (پاس) برای شیردهی هم نداشت.

برای او چند ماه اول پس از بازگشت به کار، چالش برانگیز بود. اما خانواده او بسیار حمایت گر بود. او شیرش را می‌دوشید تا در خانه بگذارد تا بچه را سیر کنند و اگر شیر دوشیده تمام می‌شد، شوهرش بچه را نزد او به محل کار می‌آورد. اما برای فرزند دومش 3 ماه مرخصی زایمان با حقوق کامل دریافت کرد و برای 3 ماه دیگر مرخصی با نصف حقوق تمدید کرد. مرخصی زایمان برای او خیلی مفید بود زیرا می‌توانست از شیردهی مستقیم از پستان به شیرخوارش لذت ببرد و بدون استرس کارش زمان کافی برای دوشیدن و ذخیره شیر داشته باشد. بزرگترین چالش او نبود مکان مناسب در محل کار است که بتواند با حفظ حریم خصوصی و راحت شیرش را بدوشد و ذخیره کند. همچنین مهدکودک یا مراقب روزانه برای شیرخواران وجود نداشت.

او از شوهر حمایت کننده‌اش بابت مراقبت از شیرخوار در زمان حضور وی در محل کار سپاسگزار است. با وجود اینکه همسرش فقط یک روز مرخصی پدری در روز تولد فرزندش دریافت کرد. او معتقد است که همه محل‌های کار و اماکن عمومی باید مکان اختصاصی برای مادران شیرده برای دوشیدن با شیردوش و ذخیره شیر و یا در صورت نیاز شیردهی مستقیم داشته باشند.

 

آلفونزو و لوز، هر دو معلم مدرسه اهل اکوادور هستند که دو فرزند 6 ساله و 2 ساله دارند.

لوز برای اولین فرزندش 84 روز پس از تولد، مرخصی زایمان با حقوق دریافت کرد و پس از برگشت به کار  به مدت 12 ماه از دو ساعت پاس شیردهی، در طول یک شیفت کاری 8 ساعته استفاده می‌کرد. همچنین آلفونزو 10 روز مرخصی پدری دریافت کرد.

برای فرزند دومشان، مرخصی زایمان لوز 3 ماه بود و تا 15 ماهگی شیرخوار، روزی دو ساعت از پاس ساعتی شیردهی ( در یک شیفت 8 ساعته ) استفاده می‌کرد.

جداشدن زودهنگام لوز از شیرخوارش، برای ادامه شیردهی یک چالش محسوب می‌شد.

با این وجود او پشتکار داشت و به شیر دادن ادامه داد. او کودک بزرگتر را تا سن 3 سال و 6 ماهگی شیر داد و فرزند دوم که دو ساله است، هنوز از شیر مادر تغذیه می‌کند.

لوز در محل کار خود اتاق شیردهی نداشت که باعث شد او برای راه اندازی اتاق از شیردهی در محل کار خود تبلیغ کند. در حال حاضر در محل کار لوز اتاق شیر و مشاوره رایگان شیردهی برای کارکنان و دانشجویان تاسیس شده است.

اگرچه او از این کار سودی نبرد، اما موسسه برای ایجاد این محیط حمایتی سرمایه گذاری کرد. متأسفانه، او به جای دریافت حمایت از همکاران و اطرافیانش با انتقاد روبرو و دلسرد شد. تجربیات پدر و مادر شدن و چالش‌هایی که لوز و آلفونزو با آن مواجه بودند، باعث انگیزه‌ای شد که از زوج‌های دیگر حمایت کنند. فرزند دوم او در طول شیوع کووید-19 و در زمان شاغل بودنش به دنیا آمد و مادر در این دوران فرصتی داشت که تا 10 ماهگی در منزل کنار شیرخوار بماند و از شیردهی به فرزندش لذت ببرد. لوز و آلفونزو تاکید داشتند که هر یک از والدین نقش مهمی در رشد و تکامل کودک دارند در حالی که مادر می‌تواند اکثر نیاز‌های شیرخوار خود را فراهم کند، برای غلبه بر چالش‌های مادری در دوران شیردهی به حمایت خانواده و به ویژه همسر نیاز دارد. این نیاز به ویژه در زنانی که در حال کار و تحصیل هستند، بارزتر است.

 

تاثیر طول مدت و استفاده مرخصی زایمان/پدری/والدین بر شیردهی

تعداد کشورهایی که استانداردهای اساسی از کنوانسیون سال 2000 ( شماره 183 ) را دارند، از 72 کشور در سال 2014 به 83 در سال 2022 افزایش یافته‌اند. با این حال، تنها 10 درصد از کشورها در حال حاضر استاندارد توصیه شده سازمان بین المللی کار( ILO ) را برآورده کرده‌اند. کشورهای آفریقایی یا اقیانوسیه این استاندارد را رعایت نمی‌کنند. هنوز به نظر می‌رسد، تفاوت زیادی در کشورها و نواحی مختلف در اجرای این کنوانسیون وجود دارد.

همچنین چالش‌های زیادی در اعطای مرخصی والدین برای حمایت از شیردهی وجود دارد. برخی از مادران و پدران برای اعطای "مرخصی والدین" واجد شرایط نیستند یا در برخی کشورها، پرداختی‌های والدین کفاف مخارج زندگی را نمی‌دهد.

مدت‌هاست ارتباط مستقیم بین اعطای مرخصی کوتاه مدت یا مرخصی بدون حقوق پس از زایمان و نرخ پایین شیردهی به اثبات رسیده است. زنان شاغل در بخش‌های رسمی اغلب زود به سرکار باز می‌گردند یا مرخص زایمان کمتر از 6 ماه دارند و این بر شاخص تغذیه انحصاری با شیر مادر تاثیر گذار است.

گاهی اوقات زنان برای افزایش درآمد خود به مشاغل دیگری دست می‌زنند. از دیدگاه برابری سلامت، مشاغلی که دستمزد خیلی اندک دارند یا مشاغل غیر رسمی، موانع بیشتری را برای شیر دادن مادر به وجود می‌آورند. نتیجه شرایط ناعادلانه، منجر به تفاوت در شیردهی بر اساس فاکتورهای نژادی، قومیتی و مناطق هم جوار می شود. زنانی که خواهان حق شیردهی خود هستند، تحت فشار از طرف کارفرما یا همکاران قرار می گیرند تا حقوق خود را مطالبه نکنند.

 

نه تنها طول مدت مرخصی زایمان بر نرخ شیردهی تاثیر گذار است، بلکه میزان دستمزد نیز در شیردهی موفق تاثیر دارد. به طوری که دستمزد بالاتر همراه با طول مدت مرخصی طولانی برشیردهی اثر مثبت دارد.

بایستی حمایت‌های لازم از زنان صورت گیرد تا اطمینان حاصل شود که زایمان و شیردهی مانعی برای پیشرفت شغلی آنان محسوب نشود. به منظور کاهش بار مالی و هزینه‌های مربوط به عدم حضور زن شاغل در محل کار و سازمان مربوطه، سیاست گذاران باید به منظور تغذیه شیرخوار با شیر مادر، در محیط‌های کاری شرایط مناسب شیردهی را فراهم کنند، مانند راه اندازی مهد کودک یا اتاق‌های شیردهی که منجر به تشویق تغذیه با شیر مادر در محل کار می‌شود.

 

همچنین در حالی که زنان شاغل در برخی بخش‌های غیر رسمی اجازه دارند فرزندان خود را با خود به محل کار ببرند، اکثر فضاهای عمومی، مراکز خرید و... برای این امر یا برای والدین مساعد و مناسب نیستند. از طرف دیگر عدم وجود یا ناکافی بودن مرخصی پدری مانع از آن می‌شود که پدران از شیردهی در روزهای اولیه تولد نوزادشان حمایت کنند. اگر در سطح کلان از شیردهی مادران، حمایت کافی به عمل نیاید، ممکن است در این باره به صورت منطقه‌ای و سلیقه‌ای تصمیم گیری شود.

 

نیازهای والدین شاغل برای امکان شیر دادن

همه تلاش‌ها برای تغذیه انحصاری با شیر مادر به مدت شش ماه می‌باشد. مادران، در بخش‌های رسمی و غیر رسمی، دولتی و خصوصی، باید حداقل 6 ماه مرخصی زایمان با دریافت حقوق کامل داشته باشند و در کنار آن حداقل 15 روز مرخصی برای پدر در نظر گرفته شود.

والدین به اطلاعاتی در مورد مزایای شیر مادر و شیردهی از پستان همچنین حق شیردهی و سایر حقوق خود مانند مرخصی زایمان/ پدری/والدین نیاز دارند.

مرخصی زایمان برای امکان تغذیه زودهنگام و انحصاری با شیر مادر و تداوم آن، حیاتی است.

مرخصی زایمان طولانی مدت، منجر به کاهش مرگ و میر نوزادان در کشورهای با درآمد کم و متوسط می‌شود. در واقع با اعطای هر ماه مرخصی والدین، می‌توان نزدیک به هشت مرگ نوزاد در هر 1000 تولد زنده را کاهش داد.

 

مرخصی والدین به پدران امکان حمایت از مادر و شیرخوار و تغذیه با شیر مادر را می‌دهد و منجر به برابری جنسیتی بیشتر و کمک به محافظت از زنان در برابر تبعیض شغلی خواهد شد. اگر پدر و مادر هنگامی که به محل کار باز می‌گردند توسط کارفرمایان حمایت شوند، مادر تمایل بیشتری برای تغذیه شیرخوار خود با شیر مادر داشته و طول مدت شیردهی نیز بیشتر خواهد بود.

قانون حمایت از بارداری و شیردهی برای همه زنان باردار و شیرده شاغل برای پاسخ به نیازها آنان در این دوران ضروری است قوانین باید در اعطای مرخصی زایمان معقولانه و قابل انعطاف طراحی و اجرا شود که بتواند امکان شیردهی همزمان با کار را فراهم نماید. علاوه بر این، قوانین باید زنان و خانواده‌های آنان را در برابر شیوه‌های بازاریابی برای تبلیغ شیر مصنوعی به وسیله اجرای قانون بین المللی WHO ( بازاریابی جانشین شونده‌های شیر مادر ) محافظت کند.

پس از بازگشت مادر به کار، ارائه خدمات بهداشتی، اتاق‌های شیردهی، وسایل دوشیدن، ذخیره سازی و نگهداری شیر مادر و دسترسی به مراقبت از شیرخوار می‌تواند به او در ادامه شیردهی کمک کند. وقتی زنان شاغل از دوست دار خانواده بودن محیط‌های کاری اطمینان حاصل کنند، تمایل بیشتری به فرزندآوری و بهره‌وری بیشتری در محل کار خواهند داشت. اتاق‌های شیردهی، مداخلات کم ‌هزینه‌ای هستند که می‌تواند شیردهی را بهبود و عملکرد شغلی کارکنان را ارتقا دهد.

هر دو والد شاغل تا حد امکان به انعطاف پذیری در کار نیاز دارند. امکانات برای شیردهی مادر در محل کار و بهبود قوانین برای پدر به منظور کمک به مراقبت از کودک و حمایت از مادر برای شیردهی لازمست. والدین برای شیردهی موفق مادر، به  حمایت های محیط های کاری حامی شیر مادر نیاز دارند.

مادران شاغل باید از شیر خود شیرخوار را تغذیه کنند. مشاوره و حمایت در دوران قبل از زایمان و دوره پس از تولد، منجر به اعتماد به نفس و بهبود مهارت‌های آنان خواهد شد که این امر آنان را قادر می‌سازد در مواجهه با چالش‌ها بتوانند شیردهی را ادامه دهند. این حمایت‌ها از طریق بهداشت محیط کار فراهم می‌شود.

 

بهبود مرخصی زایمان، پدر و مادر و شیردهی برای والدین شاغل

 

دولت/ سیاستگذاران

 

 

اعطای مرخصی زایمان با حقوق، حداقل به مدت شش ماه برای همه مادران شاغل از طریق بودجه بخش دولتی.

افزایش پوشش امکان استفاده از مرخصی پدری تا پدران بتوانند در حمایت از مادران برای شیردهی مشارکت داشته باشند.

توسعه سیستم هایی برای حمایت های مالی مادران و پدران شاغل  در مشاغل غیررسمی و خوداشتغالی ( کارگر ساده و...)

الزام کارفرمایان به اجرای قانون کار و حمایت ازمادران و شیرخواران.

الزام قانونی برای راه اندازی اتاق های شیردهی در محل های کاری که حق زنان شاغل برای شیردهی را به مدت حداقل 24 ماه فراهم می کند.

ترویج و حمایت از ابتکارات کارکنان برای حمایت از شیردهی در بین مادران شاغل در محیط های کاری رسمی و غیررسمی  

فراهم نمودن  امکانات حمایت از شیردهی مادران در محیط های کاری دوستدار خانواده، سازمان ها، مکان‌های عمومی مانند رستوران و مکان‌های تفریحی و زیارتی و... .

تعریف استانداردهای دریافت " نشان دوست دار شیر مادر" برای محیط های کاری

پوشش بیمه مادران شیرده و توجیه شرکت های بیمه در خصوص مزایای حمایت از مادران شیرده و اهمیت شیر مادر

فراهم کردن شرایط قابل انعطاف در خصوص تصمیم به نحوه برگشت به محل کار پس از پایان مرخصی زایمان

امکان باز بینی و نظارت مستمر و منظم بر قوانین بین المللی "بازاریابی جانشین شونده های شیر مادر"

 

کارفرمایان و اتحادیه های کارگری

 

 

تضمین اعطای حداقل شش ماه مرخصی زایمان با حقوق برای مادران

 ارائه مرخصی پدری برای پدران

اطمینان از آگاهی والدین از حقوق خود برای مرخصی زایمان/ پدری و نحوه استفاده از آن

در نظر گرفتن اتاق های مناسب برای شیردهی مادر و زمان مناسب برای استراحت کافی در بین ساعت کاری برای دوشیدن شیر مادر یا شیردهی.

در دسترس بودن تجهیزات لازم در محل کار برای مادران به منظور دوشیدن و نگهداری شیر مادر  

فراهم کردن امکان مراقبت از کودکان با  راه اندازی مهد کودک در جوار محل کار  

انعطاف پذیر کردن شرایط کاری برای مادران دارای کودک زیر دو سال، از قبیل نزدیک  بودن محل کار به منزل یا فراهم کردن امکان دورکاری

تلاش برای اخذ "نشان دوست دار شیر مادر" برای محل کار و اطلاع رسانی به عموم در این باره 

حصول اطمینان از عدم اجحاف علیه مادران یا پدرانی که از مرخصی والدین استفاده می کنند .

نظرخواهی از کارمندان و اتحادیه ها درهنگام تدوین خط‌مشی‌ها و حصول اطمینان از اینکه که آنها منظور از فرایندهای دوستدار خانواده و حمایت از زایمان، مرخصی پدر و مادر را درک می‌کنند.

حمایت اتحادیه ها از مرخصی های طولانی تر و نظارت بر استفاده از آن

 

بخش سلامت

 

متخصصان بهداشتی که در امر بهداشت حرفه ای نقش دارند، باید به حفاظت از زایمان و مرخصی پدر و مادر و حفظ شیردهی به عنوان یک موضوع مهم شغلی کارگران اهتمام داشته باشند.

کارکنان بهداشتی که از والدین باردار مراقبت می کنند، باید در دوران بارداری و پس از زایمان از آنها حمایت کرده و به آنها کمک کنند که مرخصی خود را برنامه ریزی کرده و قادر به تغذیه انحصاری و تداوم  تغذیه با شیر مادر باشند.

 

 والدین

 

با کارفرمای خود در اسرع وقت در مورد مرخصی زایمان/ پدری/ والدین و شیردهی در محل کار صحبت کنید.

برای حفظ توانایی خود در شیردهی، در خصوص شرایط بازگشت به کار با کار فرما/مدیر خود مذاکره کنید.  

برنامه ای برای بازگشت به کار تهیه کنید که برای شما و کودکتان مفید باشد.

از همسر خود در دوران مرخصی زایمان و پس از بازگشت به کار برای شروع و تداوم شیردهی حمایت کنید.

 

جامعه و دیگر مدافعان

 

 

کشورها را تشویق کنید تا برای بهبود حمایت از مادران شیرده و پدران در راستای تدوین ابزارها و قوانین حمایتی  مانند اعطای  حداقل شش ماه مرخصی زایمان با حقوق، برنامه ریزی نمایند .

از اعطای مرخصی به مادران و پدران در بخش غیررسمی حمایت شود و به ذی نفعان کمک کنید تا راه‌هایی برای اعمال آن در موقعیت‌های مختلف بیابند.

کارفرمایان را در مورد نیاز به سرمایه گذاری در حمایت از شیردهی در محل کارشان و مزایایی که برای خود آنها از این حمایت ها کسب می شود، مطلع نمایید زیرا این کار می تواند بهره وری والدین شاغل را افزایش دهند.

با راه اندازی اتاق های شیردهی در محل کار، بهره وری والدین شاغل را افزایش دهید و از در اختیار گذاردن زمان استراحت برای  شیردهی و ساعات کاری والدین حمایت کنید.

کارفرمایان و دیگران را که مزایای مرخصی والدین را در محل کار خود دیده‌اند، تشویق کنید تا آن را به دیگران معرفی و توصیه کنند.

 به مقامات دولتی و سیاستگذاران نزدیک شوید و به آنها در مورد ارزش تغذیه انحصاری با شیر مادر و بهبود آن با اعطای  مرخصی طولانی مدت زایمان و مرخصی پدری و فراهم کردن محیط های کاری "دوست دار شیرمادر" در بخش های دولتی و خصوصی کمک بخواهید و از آنها بپرسید که چه کاری می توانند برای کمک انجام دهند.

گروه های حمایت از شیردهی را برای والدین شاغل سازماندهی کنید تا به آنها کمک کنند، در مورد نحوه شیر دادن به شیرخوارشان  بحث و از یکدیگر حمایت عاطفی دریافت کرده و به یکدیگر کمک عملی کنند.

نهادهای مدنی مرتبط را برای دفاع از حق مرخصی با حقوق والدین بسیج کنید.

الهام بخشیدن به پدران برای ایجاد گروه های  پدری، تا آنها بتوانند تجربیات و نکاتی را در مورد نحوه حمایت از شریک زندگی خود در مراقبت از کودک و شیردهی به اشتراک بگذارند.

 

ترجمه: دکترراهله طغیانی ، دکترمریم فریور

زیر نظر: دکتر صابر جباری فاروجی ، دکتر  نرگس محمدی پارسا

مرکز جوانی جمعیت، سلامت  خانواده و مدارس، اداره سلامت کودکان 1402

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

مطالعه بیشتر