افزایش اندازه متن اندازه پیش فرض کاهش اندازه متن
چاپ صفحه

حساسیت های چشمی آلرژیک

 

بسیاری از حساسیت های چشمی یا آلرژی های چشمی که برخی از انواع آن ها به صورت التهاب ملتحمه بروز می‌کنند، واگیردار است

 

با آغاز فصل بهار، طبیعت به زیبایی خود بازمی‌گردد. اما این فصل می‌تواند برای بسیاری از ما به چالش نیز تبدیل گردد. با تغییرات طبیعت که نه تنها موجب تغییر رنگ و بوی هوا می‌شود، بلکه برای بسیاری از ما با عوارض آلرژی های چشمی همراه است. راهکارهای مدیریت آلرژی های چشمی در فصل بهار، همانند پوشیدن عینک آفتابی، استفاده از داروهای ضدآلرژیک، و اجتناب از مواد حساسیت زا می‌تواند بهبودی موثری برای افراد مبتلا به این عارضه فراهم کند. بنابراین، با اعتنای لازم به سلامت چشمی و استفاده از روش های مناسب، می‌توانیم فصل آلرژی ها را به آسانی پشت سر بگذاریم. در این مقاله، به بررسی عوامل، علائم و راهکارهای مدیریت آلرژی های چشمی در فصل بهار می‌پردازیم:

 

اورژانس چشم بیمارستان چشم بینا مشهد

 

 

 

آلرژی

همانطور که در ابتدا توضیح دادیم، افراد در فصل بهار ممکن است به انواع آلرژی مبتلا شوند و چشم ها نیز از این قاعده مستثنی نیستند. آلرژی های چشمی می‌توانند به دلیل عواملی مانند گرد و غبار، ریزش موهای حیوانات خانگی، گرده گل‌ها، برخی از قارچ‌ها و سایر موارد حساسیت زا اتفاق بیفتند. کنژنکتیویت آلرژیک یکی از انواع بیماری التهاب ملتحمه می‌باشد که به دلیل آلرژی های فصلی اتفاق می‌افتد. این بیماری بسیار رایج است و معمولا افراد زیادی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. معمولا روش های درمان این بیماری متفاوت است و به آسانی قابل درمان می‌باشد.

 

 

کنژنکتیویت آلرژیک چیست؟

 

 

آلرژن ها ممکن است چشم‌های شما را تحت تاثیر قرار داده و باعث ایجاد کنژنکتیویت شوند. ادامه آلرژی های چشمی به طور معمول تا زمان حضور این تحریک کننده ها می‌باشد.

 

التهاب ملتحمه آلرژیک چیست و چه انواعی دارد؟

آلرژی های چشمی، که به التهاب ملتحمه آلرژیک نیز معروف است، زمانی رخ می‌دهند که چشم ها به آلرژن های موجود (عوامل حساسیت زا) در محیط واکنش نشان می‌دهند. این آلرژن ها می‌توانند باعث بروز علائم ناراحت‌کننده‌ای شوند، اما افراد با درک صحیح و درمان مناسب، می‌توانند آلرژی های چشمی خود را به طور موثر مدیریت کنند. این بیماری می‌تواند به صورت حاد و در اثر تماس ناگهانی با یک تحریک کننده و یا به صورت مزمن بروز کند که تقریبا دائمی می‌باشد.

 

کونژنکتیویت آلرژیک حاد

این نوع از بیماری زمانی رخ می‌دهد که چشم ها به طور ناگهانی در معرض یک آلرژن یا تحریک کننده قرار می‌گیرند. برخی مواد آرایشی و بهداشتی دارای این عوامل تحریک کننده می‌باشند. برخی صابون ها و شامپوها ممکن است باعث بروز این آلرژی شوند. آلرژی های فصلی نیز باعث بروز این موارد می‌شود. گاهی اوقات ابتلا به بیماری آنفلوآنزا نیز می‌تواند این بیماری را تشدید نماید.

 

کونژنکتیویت آلرژیک مزمن

این نوع ممکن است به دلیل تماس مداوم با آلرژن هایی مانند گرد و غبار، موی حیوانات خانگی و ...  رخ می‌دهد. در این نوع ممکن است التهاب کمتر باشد، اما سوزش و خارش رخ می‌دهد. گاهی اوقات در افراد مبتلا به کنژنکتیویت مزمن، حساسیت به نور نیز اتفاق میفتد.

کونژنکتیویت آلرژیک مزمن گاهی اوقات با سندرم خشکی چشم و سایر بیماری های چشمی اشتباه گرفته می‌شود، بنابراین ضروری است چشم پزشک خود را از سابقه ابتلا به انواع آلرژی ها و تاثیر آن بر چشم‌های خود مطلع سازید. در این صورت می‌تواند بهترین روش درمانی را با توجه به سابقه حساسیت های شما در نظر گیرد.

 

آلرژی و حساسیت

 

 

علت های ایجاد آلرژی و التهاب ملتحمه آلرژیک

بخشی از واکنش های آلرژیک طبیعی بدن، آزاد کردن ماده‌ای به نام هیستامین است. هیستامین باعث گشاد شدن رگ‌ های خونی می‌شود و دیواره رگ ‌ها را به صورت ناگهانی نفوذپذیر می‌کند. این امر باعث بروز علائمی مانند آب ریزش بینی، خارش، اشک ریزش از چشم ها و سایر موارد می‌شود که در واقع پاسخ طبیعی بدن به هیستامین است. درمان و کنترل این مورد با استفاده از داروهای آنتی هیستامین می‌باشد که واکنش های آلرژی زا را با مسدود کردن اتصال هیستامین به سلول های بدن کاهش می دهد.

 

به طور کلی برخی از علت های ایجاد بیماری کونژنکتیویت آلرژیک به دلیل برخی از موارد زیر بروز می‌کنند:

برخی عطرها و موارد آرایشی و بهداشتی

تحریک کننده هایی مانند دود سیگار و آلودگی هوا

گرده گل ها و درختان

مو و پرز حیوانات خانگی

آلرژی های فصلی

اسپور یا هاگ کپک ها

گرد و غبار

 

عوامل خطر

همانطور که در ابتدا ذکر شد، افراد مبتلا به آلرژی های فصلی ممکن است در خطر ابتلا به کونژنکتیویت آلرژیک نیز باشند. گاهی ابتلا به انواع آلرژی ها به صورت ارثی بوده و ممکن است از والدین یا سایر اعضای خانواده انتقال یابد.

اگر پوست حساسی دارید و یا به بوی عطرها، صابون ها و سایر مواد آرایشی حساسیت دارید، ممکن است به کونژونکتیویت آلرژیک نیز مبتلا شوید. در این صورت به خاطر داشته باشید، به محصولات و آلرژن هایی که باعث تحریک چشم ها می‌شوند، توجه نمایید تا در آینده از بروز حساسیت جلوگیری شود.

 

 

التهاب ملتحمه آلرژیک

 

 

 

علائم کونژنکتیویت آلرژیک

برخی از علائم شایع بیماری کونژنکتیویت آلرژیک به صورت زیر می‌باشد:

چشم های قرمز

سوزش شدید چشم ها

اشک ریزش

پلک های ملتهب و دارای تورم

 

تشخیص بیماری

مانند تمامی بیماری های چشمی، باید برای تشخیص و درمان آن به چشم پزشک مراجعه کنید. بیماری کونژنکتیویت آلرژیک می‌تواند علائم مشابهی با سایر بیماری های چشمی داشته باشد، پس مهم است که برای تشخیص به چشم پزشک مراجعه نمایید. چشم پزشک با معاینه دقیق و تخصصی می‌تواند نوع بیماری را تشخیص و بهترین روش درمانی را توصیه کند. با توجه به این توضیحات تشخیص بیماری کونژنکتیویت آلرژیک از طریق برخی روش ها مانند:

معاینه تخصصی توسط چشم پزشک

دریافت علائم و سابقه پزشکی از بیمار

انجام برخی آزمایش های آلرژی، از جمله آزمایش های پوستی و یا خونی برای شناسایی آلرژن های خاص

 

 

درمان آلرژی فصلی قطره های چشمی

 

درمان

برخی از درمان های پیشگیری کننده در خانه می‌تواند برای کاهش علائم بیماری کونژنکتیویت آلرژیک موثر باشد:

قرار دادن کمپرس خنک برای کاهش تورم و تسکین چشم ها

استفاده از قطره های چشمی مانند اشک مصنوعی

مصرف داروهای آنتی هیستامین برای کاهش خارش و تورم

اجتناب از مواد آلرژی زا و آلرژن ها

ایمونوتراپی و تقویت سیستم ایمنی برای آلرژی‌های شدید و مزمن

 

 

چشم پزشک در صورت حاد بودن علائم، قطره‌های چشمی استروئیدی و یا حاوی آنتی هیستامین تجویز می‌کند تا به درمان سریع تر بیماری کمک کند.

 

 

 

تشخیص آلرژی های فصلی

 

 

در صورتی که درمان های خانگی موثر نبود و شدت این علائم بیشتر شد، باید دوباره به چشم پزشک مراجعه نمایید تا با بررسی دوباره چشم ها روش درمانی را تغییر دهد. برخی از علائم در این موارد به شرح زیر است:

> داروهای مصرفی به درمان کمکی نکرده‌اند.

> درد و سوزش چشم ها شدت یابد.

> بینایی فرد تحت تاثیر قرار گرفته است.

> برخی علائم مانند سردرد اضافه شده است.

> پلک ها و پوست اطراف چشم ها، شروع به تورم یا قرمزی می کند.

 

با توجه به نکات بیان شده در این مقاله، هرگونه آلرژی چشمی که تاکنون تجربه کرده‌اید را به چشم پزشک اطلاع دهید. این موضوع می‌تواند برای درمان بهتر و جلوگیری از بروز مجدد آن کمک کننده باشد.

 

پیشگیری

در صورت رعایت برخی نکات می‌توان از بروز بیماری کنژنکتیویت آلرژیک پیشگیری کرد. اگر از نوع آلرژی خود اطمینان دارید، رعایت این نکات می‌تواند بیماری شما را کنترل نماید:

محدود کردن فعالیت های بیرونی در روزهای بادی

بسته نگه داشتن پنجره‌ها و استفاده از تهویه مطبوع برای فیلتر کردن آلرژن ها

با تغییر فیلتر دستگاه های تهویه، کولرها و ... می‌توانید عوامل حساسیت زا را در فضاهای داخلی کنترل نمایید. همچنین، پاکیزه نگه داشتن سطوح از گرد و غبار نیز می‌تواند کمک کننده باشد.

دست‌های خود را با آب و صابون بشویید.

از تماس دست ها به چشم ها و مالش آن‌ها خودداری نمایید.

در فضاهای باز حتما از عینک های آفتابی یا ایمنی استفاده نمایید تا از ورود گرده گل ها و سایر ذرات معلق در هوا به چشم ها جلوگیری شود.

از کاورهای ضد آلرژی برای بالش و تشک ها استفاده نمایید تا قرار گرفتن در معرض گرد و غبار کاهش یابد.

 

آلرژی و حساسیت

 

کونژنکتیویت آلرژیک و سایر انواع کونژنکتیویت

همانطور که توضیح دادیم، علت ایجاد کونژنکتیویت آلرژیک، عوامل حساسیت زای محیط می‌باشد که به بروز این بیماری کمک می‌کند. برخی دیگر از انواع بیماری التهاب ملتحمه (کنژنکتیویت)، ویروسی و باکتریایی می‌باشد که باعث بروز عفونت های چشمی می‌شود. نوع آلرژیک این بیماری پس از نوع ویروسی آن از شایع‌ترین انواع آن می‌باشد.

 

بیماری کونژنکتیویت ویروسی با عنوان چشم صورتی شناخته می‌شود

 

تشخیص نوع بیماری کنژنکتیویت ممکن است دشوار باشد، زیرا علائم این بیماری ها با یکدیگر مشابه هستند. با توجه به این توضیحات باید در اسرع وقت به چشم پزشک مراجعه کنید تا پس از تشخیص نوع آن، درمان لازم را دریافت نمایید.

 

برخی از علائم مشترک بیماری های کونژنکتیویت

احساس جسم خارجی در چشم ها

ترشح بیش از حد اشک

قرمزی و تحریک چشم ها

 

برخی از تفاوت های بیماری های کونژنکتیویت

کونژنکتیویت ویروسی و باکتریایی به شدت عفونی هستند و واگیردار می‌باشند.

کونژنکتیویت آلرژیک معمولا هر دو چشم را در یک زمان تحت تاثیر قرار می‌دهد، در حالی که در انواع ویروسی و باکتریایی ممکن است با یک چشم شروع شده و به چشم دیگر نیز انتقال دهد.

کونژنکتیویت باکتریایی در صورت عدم درمان، بینایی فرد را تهدید می‌کند.

 

 

انواع التهاب ملتحمه

 

نتیجه‌گیری

آلرژی‌های چشم می‌توانند آزاردهنده باشند، اما با دانش و درمان مناسب، افراد می‌توانند علائم خود را به طور مؤثر مدیریت کرده و کیفیت زندگی خود را بهبود بخشند.

 

کد خبر: ۱۳1 /۱-م/۱۳-م

مطالعه بیشتر